Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


25
apr
Släktforskarjour Biblioteket Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


25
apr
Jourhavande Släktforskare Katrineholm

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


25
apr
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
November månads Röttervän heter Gunnel Wallin och är bosatt i Örebro där hon numera, trots sin relativa ungdom, ägnar sin pensionärstillvaro åt att släktforska jämte sin släktforskande man. Och släktforskat, det har hon gjort sedan tonåren, eftersom hon, enligt henne själv, "alltid varit intresserad av historia".

"På den tiden fick man beställa s.k. mormonrullar på bibblan och vänta veckovis innan de dök upp, och ibland också skicka tillbaka felaktiga leveranser och vänta ännu fler veckor på rätt rullar." Gunnel gick släktforskningskurs och lärde sig grunderna, och deltog också i uppbyggandet av en ny förening, Örebro Släktforskare, som bildades 1982. "Jag var med i styrelsen ett par år också… och gubben är kassör i nuvarande styrelsen…"

Rötterna har Gunnel i Närke, där hon är född- trots att hon inte direkt talar någon stark närkingska à la "Hjalmar ifrån Viby"… "Det beror nog på att jag är förkyld", skyller hon på när vi pratas vid. Men också i Gästrikland och Skåne, varifrån farfar och farmor kom.

"Det är mest bondfolk och soldater, och så någon enstaka präst." Så det blev väldigt intressant när hon en dag hittade någon ana som var född på Örebro slott. "Kul, tänkte jag, och började leta med osedvanlig iver, tills jag kom underfund med att det var i finkan, i de gamla fängelsehålorna längst ner på slottet som barnet hade fötts…"

Drama fattas inte bland Gunnels förfäder. En av dessa hette Sven Svensson Mask och var soldat under Karl XII. Han rymde som ung, troligen p.g.a. vantrivsel hemma, och tog sig ut på slagfälten under det Stora Nordiska Kriget. Om honom kan man läsa en lång artikel i Släkt och Hävd (1983 s.381) av den gamle kände genealogen Christoffer von Varnstedt. Mask var med om otaliga äventyr runt om i Europa, och lyckades ta sig igenom detta stora och långa krig utan att stupa. "En och annan blessyr hade fått honom ärrad när han kom hem gammal, fattig och utsliten, men få soldater har varit med om så mycket som han."

Lite mer drama möter för inte så längesedan; då Gunnels gammelmoster blev mördad av en svartsjuk karl… Man vet inte säkert om det var hennes make, eller om det var älskaren som dödade henne, men en av dem blev själv mördad (troligtvis av den andre) vid ett senare tillfälle.

Man skulle kunna tro att Gunnel skulle välja boken "Soldatforska!" som vinst, men hon hade redan köpt den, så i stället valde hon boken "Emigrantforskning" utöver den DVD-skiva som alla får som blir "Månadens Röttervän", nämligen Släkthistoriskt Forum 1982-2010.
________________________________________
Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fem årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977/1981. Det andra priset består av ett valfritt ex av släktforskarförbundets egna handböcker.