Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

EU har sedan 2006 påpekat för Sverige att moms på portokostnader för ej momspliktiga föreningar, stiftelser, icke-vinstdrivande verksamheter och bolag som säljer tjänster ska vara undantagna från moms enligt EU-lagstiftningen. Då Sverige inte uppfyllt detta har EU-domstolen nu slagit fast att Sverige att måste ändra i momslagen.

Lägre portokostnader

Det här innebär att Sveriges Släktforskarförbund, släktforskarföreningar och andra icke-vinstdrivande organisationer får lägre portokostnader.

Lagändringen väntas vara genomförd inom 6-12 månader. När lagen väl trätt i kraft kommer Postnord att tvingas sluta momsbelägga portokostnader som de gör i dag.

Men fortfarande finns några frågetecken:

  • kommer ändringen att gälla från och med det datum lagändringen träder i kraft, eller kommer den att även gälla retroaktivt?
  • kommer momsfritt porto att säljas på Postnord eller hos dess ombud eller kommer det att krävas t. ex. frankeringsmaskin?
  • om ändringen kommer att gälla retroaktivt - från vilket datum kommer det i sådant fall gälla?
  • kommer även portokostnader som fakturerats från tredje part att beröras? Eller faller detta på att företaget till vilket postens faktura ställts är momspliktigt?

Spara verifikationer

I avvaktan på ett slutgiltigt besked bör därför förbundet och föreningarna spara alla verifikat som rör porto/fraktkostnader där motparten har varit Posten/Postnord. Andra aktörer, t. ex. Bring, berörs inte. Kansliet kommer att följa upp denna fråga och återkomma så snart det finns något konkret att meddela.