Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Helena Nordbäck
23 april 2024
För någon tid sedan ögnade jag igenom ett program för en körkonsert. Ett av styckena var författat av ’Hildegard av Bingen’. Någonstans ringde en klocka, jag hade för mig att hon levat för ganska länge sedan. En titt i källorna bekräftade den teorin....

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

24
apr
Forskarträff

Kullabygdens Släktforskare


24
apr
Medlemscafé med frågor om DNA och vanlig släktforskning

Lomma-Burlöv Släkt- och Folklivsforskare


24
apr
Temakväll

Falubygdens Släktforskarförening


24
apr
DNA Café Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


24
apr
BSF Medlemsmöte

Botvidsbygdens Släktforskarförening


24
apr
”i kum frå Wenjad”

Skövde Släktforskarförening


25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Valborg firar vi till minne av Sankta Walpurgis, som var en abbedissa som levde på 700-talet. Det är det kanske inte så många som tänker på i dag och förmodligen hade inte Walpurgis ens blivit ihågkommen om det inte vore så att dagen redan innan varit en populär festdag.

Till Sverige kom firandet av valborgsmässoafton från Tyskland någon gång under medeltiden och ett tidigt inslag var eldarna, men även ungdomstemat.

Första Maj

I dag är första maj arbetarrörelsens dag, men den har firats betydligt längre tillbaka i tiden. Från medeltiden firades första maj med festligheter och upptåg. I bondesamhället ansågs första maj vara startskottet för sommaren och då man släppte ut djuren på bete. En ny åldersman utsågs av byalaget och man ordnade med de gemensamma räkenskaperna, inspekterade och planerade för till exempel reparationer av gärdsgårdar och liknande. Man avslutade dagen med festligheter, bland annat genom att "dricka märg i ben", vilket kunde innebära att dricka källvatten, öl, brännvin och ibland björksav.

Även för ungdomarna har första maj varit en festdag sedan länge - på landsbygden hade de en egen fest 1 maj då de festade upp mat och dryck som de samlat in i gårdarna dagen innan.

Sedan 1890 användes dagen av den internationella arbetarrörelsen som en demonstrationsdag och 1938 blev 1 maj nationell helgdag i Sverige.

Källa: Nordiska museet

forsta maj webb

Bild: Demonstration 1:a maj i Stockholm. Foto: Hernried, Karl Heinz / Nordiska museet