Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Välkommen på boksläpp i Solna!

balloons wallpapers 7ballongerSnart är den här – "Vallonska Rötter", nummer 13 i Sveriges Släktforskarförbunds handboksserie som tagits fram av Sällskapet Vallonättlingar.

Givetvis ska det firas med ett riktigt boksläpp!

Plats: Sveriges Släktforskarförbunds kansli, Anderstorpsvägen 16 i Solna, 1 tr (hiss finns).
Tid: Torsdagen den 27 oktober 2016. Drop-in mellan klockan 15 och 19.
Bokpresentation: Hålls klockan 15.30, 16.30 och 17.30.

Boken, som då kommit rykande färsk ur tryckpressen, kommer självfallet att kunna köpas till specialpris vid detta tillfälle. Vi bjuder på dryck och tilltugg.

Här läser du mer om boken. På fredag finns den till försäljning även i Rötterbokhandeln.

Lär dig allt om vallonska rötter

vallonska rotterHur kom det sig att Louis de Geer, född 1587 i Liège, byggde upp ett svenskt bruksimperium?

Varför var vallonsk smideskonst så eftertraktad och vad åt man för mat på vallonbruken i mitten av 1600-talet?

Det är bara några av alla frågor du får svar på i "Vallonska rötter" – nummer 13 i Sveriges Släktforskarförbunds handboksserie som finns att köpa från och med 28 oktober.

Den nya handboken tar ett helhetsgrepp om vallonernas historia, och bjuder i och med det på berättelsen om var, när, hur och varför. Vi får veta vilka omständigheter som gjorde att vallonerna kom till Sverige, och hur deras verklighet i det nya landet såg ut.

Givetvis får vi även en grundlig genomgång av hur forskning på vallonska anor går till. Grunderna känns igen från släktforskning i Sverige, men det finns också utmaningar som kräver särskilda metoder.

– Det går att forska vidare, även om det inte är lika enkelt som med de svenska kyrkböckerna. Vi ger tips om hur man kan komma framåt, säger Anders Herou, ordförande i Sällskapet Vallonättlingar.

Föreningen bildades så tidigt som 1938. Att man nu tagit fram en ny handbok har enligt Anders Herou att göra med att det gått hisnande 58 år sedan det senaste, heltäckande vallonverket kom ut.

– Det var Karl Kilboms "Vallonerna", och även om det är en bra bok så är den i princip omöjlig att få tag i, säger han.

Sällskapet Vallonättningar har tidigare tagit fram "Vallonskivan" och "Vallonkontrakt" – DVD:er som fortfarande går att köpa genom Rötterbokhandeln. I arbetet med de produkterna samlade man på sig en hel del "kringmaterial", berättar Anders Herou.

– Vi tänkte att varför inte jobba vidare med det, göra slag i saken och skriva en bok.

Resultatet är en 180 sidor tjock handbok som finns till försäljning från och med nästa fredag, den 28 oktober.

Det har varit ett framgångsrikt år för Sällskapet Vallonättlingar, som i september fick åka till Namur, Belgien för att motta den fina utmärkelsen "Mérite Vallonie".

Paul Magnette, statsminister i provinsen Vallonien, delade ut medaljen som ett sätt att hedra vänskapen mellan Vallonien och Sverige.

Snart premiär för "Allt för Sverige"

släktforskartvDet är en stark tv-höst på släktforskarfronten. Nu på söndag, den 23 oktober, är det premiärdags för en ny säsong av "Allt för Sverige". Programmet där amerikaner reser till Sverige för att med hjälp av släktforskare söka sina svenska rötter sänds nu på SVT för sjätte gången.

Den här gången startar äventyret i Göteborg, där de tio deltagarna får besöka platsen där emigranterna klev på båten för länge, länge sedan.

I en intervju med Aftonbladet berättar en av deltagarna, Erica Andersson, att hon efter inspelningarna känt ett så starkt band till Sverige att hon nu funderar på att köpa en stuga i Dalsland. Här presenteras de övriga deltagarna.

Tidigare i höst blev det känt att "Allt för Sverige" nominerats till en internationell Emmy – tv-världens mest prestigefyllda pris. Den 21 november tillkännages det vilket program som vinner utmärkelsen i kategorin "Non-Scripted Entertainment".

Fler tips för tv-soffan

Senaste säsongen av "Vem tror du att du är?" kan ses på SVT Play fram till februari-mars 2017.

Tio föreläsningar från Släktforskardagarna 2016, och en från Släktforskardagarna 2015 (Peter Sjölunds om att släktforska med DNA), kan ses på UR Play ett tag till.

"Det sitter i väggarna", där historikern Christopher O'Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg hjälper nyfikna ägare till gamla hus, drar i gång på SVT om två veckor, den 1 november.

 

Släkt- och hembygdsforskare vill samarbeta mer i Skåne

SkSFshKan släkt- och hembygdsforskare arbeta sida vid sida, och rentav berika varandras forskning? Skånes Släktforskarförbund och Skånes Hembygdsförbund tror definitivt att svaret är ja. På lördag håller de båda regionala förbunden en första, gemensam inspirationsträff som förhoppningsvis ska leda till fler.

Sven Jensén, ordförande i Skånes hembygdsförbund, är den som tagit initiativ till träffen. Samverkan mellan släktforskarrörelsen och hembygdsrörelsen är något han brunnit för länge.

– Det här handlar om två organisationer som arbetar med samma saker, men med olika infallsvinklar. Jag tror på att resultatet kan bli väldigt positivt om vi börjar träffas, säger han.

Träffen som hålls på Hantverksgården i Broby nu på lördag, den 22 oktober,  är den första i sitt slag i Skåne. På schemat står gruppdiskussioner, liksom en särskild punkt som handlar om källanvändning.

Enligt Sven Jensén är det här en av de saker som generellt sett skiljer släkt- och hembygdsforskare åt.

– För hembygdsforskare handlar det ofta väldigt mycket om saker man hört, eller som man tror sig minnas. Släktforskare är bättre på att gå till originalhandlingarna så det ska vi prata mycket om, säger han.

Förhoppningen från arrangörernas sida är att mötet ska upplevas som positivt, och att det så småningom ska leda till fler.

– Det är en väldigt öppen historia, men jag tror verkligen att det kan komma bra saker ur det, säger Sven Jensén.

Också på nationell nivå finns en växande samverkan mellan de båda rörelserna. I juni i år undertecknade Sveriges Släktforskarförbunds ordförande Erland Ringborg och Sveriges Hembygdsförbunds ordförande Birger Svanström en avsiktsförklaring om att från båda håll undersöka förutsättningarna för ett utökat samarbete.

Lyckad jakt på spår av Bob Dylan

dylan2redtajtarelitenAtt årets Nobelpris i litteratur tilldelas den amerikanska rockpoeten Bob Dylan har väl knappast undgått någon. Inte långt efter tillkännagivandet gav sig Lars Hallberg, förste arkivarie på Riksarkivet, ut i arkiven för att hitta spår efter musikikonens Sverigebesök. Med lyckat resultat!

Från 1966 hittade Lars Hallberg en handling från när Bob Dylan kom till Stockholm för att spela på Konserthuset.

Dokumentet hör till Statens utlänningskommissions arkiv. Det medger arbetstillstånd för Robert Zimmerman, som Bob Dylan egentligen heter, för ett enstaka datum: den 29 april 1966. Precis som för alla utländska besökare som skulle utföra någon form av arbetssyssla i Sverige krävdes det att Robert Zimmerman sökte arbetstillstånd, vilket hans skivbolag Karusell Grammofon tog hand om.

Inget utresekort

På den tiden fylldes även utresekort i, för att säkerställa att personen verkligen lämnade landet. Något utresekort inkom dock inte från artisten eller hans skivbolag, eller så glömde någon helt enkelt att anteckna detta i handlingarna. Det gjorde att ärendet låg kvar öppet hos Statens utlänningskommission. Svenska myndigheter visste inte om Bob Dylan var kvar i landet eller inte – detta i många månader efter konserten.

– I december började de undra var han var, säger Lars Hallberg.

Myndigheterna kunde till sist, den 3 januari 1967, lägga ärendet till handlingarna med kommentaren "Troligen utrest" i röd stämpel i kanten av dokumentet.

dylan3mindre

Anor i Östeuropa

Apropå Bob Dylan är det förstås också värt att nämna hans anor. Artistens far, Abe Zimmerman, hade sina rötter i Odessa i Ukraina. Farfadern Zigman Zimmerman och farmodern Anna Zimmerman (född Greenstein) lämnade Ukraina till följd av antisemitismen där år 1905. Bob Dylans mor Beatrice Zimmerman (född Stone) hade sina rötter i Litauen, och sannolikt även i Turkiet. Om detta skriver Bob Dylan bland annat i sina memoarer från 2004.

Bild 1: Lars Hallberg på Riksarkivet med mappen om Robert Zimmerman, Bob Dylan.
Bild 2: Arbetstillståndet för Bob Dylan från Statens utlänningskommissions arkiv, F1 AC i Riksarkivet Marieberg.

Senaste nytt

2016-10-24 11:15
vaelkommen-pa-bokslaepp-i-solna
Snart är den här – "Vallonska Rötter", nummer 13 i Sveriges Släktforskarförbunds handboksserie som tagits fram av Sällskapet Vallonättlingar. Givetvis ska det firas med ett riktigt boksläpp! Plats: Sveriges Släktforskarförbunds kansli,...
2016-10-21 10:30
laer-dig-allt-om-vallonska-roetter
Hur kom det sig att Louis de Geer, född 1587 i Liège, byggde upp ett svenskt bruksimperium? Varför var vallonsk smideskonst så eftertraktad och vad åt man för mat på vallonbruken i mitten av 1600-talet? Det är bara några av alla frågor du...
2016-10-19 15:43
vslaekt-och-hembygdsforskare-vill-samarbeta-i-skane
Kan släkt- och hembygdsforskare arbeta sida vid sida, och rentav berika varandras forskning? Skånes Släktforskarförbund och Skånes Hembygdsförbund tror definitivt att svaret är ja. På lördag håller de båda regionala förbunden en första,...
2016-10-18 11:48
snart-premiaer-foer-allt-foer-sverige
Det är en stark tv-höst på släktforskarfronten. Nu på söndag, den 23 oktober, är det premiärdags för en ny säsong av "Allt för Sverige". Programmet där amerikaner reser till Sverige för att med hjälp av släktforskare söka sina svenska rötter...
2016-10-14 14:46
lyckad-jakt-pa-spar-av-bob-dylan
Att årets Nobelpris i litteratur tilldelas den amerikanska rockpoeten Bob Dylan har väl knappast undgått någon. Inte långt efter tillkännagivandet gav sig Lars Hallberg, förste arkivarie på Riksarkivet, ut i arkiven för att hitta spår efter...
2016-10-14 11:22
oeppet-hus-i-nyrenoverade-riksarkivet
Nedräkningen har börjat – den 1 november öppnar Riksarkivet i Marieberg igen efter att ha haft stängt för renovering och ombyggnad i över ett år. Redan lördagen innan, den 29 oktober, går det dock att få komma in och se vad som är nytt då...
2016-10-12 13:04
atta-anledningar-att-anvaenda-appar
De så kallade "smarta telefonerna"och surfplattorna blir allt effektivare och bättre. Oberoende av plattform/operativsystem finns numera ett stort antal applikationer, appar, att ladda ner eller köpa. För dig som släktforskar listar vi några...
2016-10-10 14:44
28-svensksprakiga-amerikanska-tidningar-tillgaengliga-online
Hela 28 svenskspråkiga dagstidningar, utgivna i USA under åren 1859-2007, finns nu tillgängliga i digital form på Minnesota Historical Societys webbplats. Att det är en potentiell guldgruva för dig med emigranter i släktleden behöver väl...
2016-10-06 16:07
massdigitalisering-ska-bli-mer-effektiv
Riksarkivarie Karin Åström Iko och riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg skrev på onsdagen under en avsiktsförklaring för en gemensam massdigitaliseringsstrategi, kungör Riksarkivet och Kungliga Biblioteket på sina respektive webbplatser. För...
2016-10-06 14:39
en-gata-som-ger-huvudbry
Faderskapsgåtor hör till de vanligaste utmaningarna en släktforskare kan stöta på. Det märks bland annat på de gåtor som kommer in till Släkthistoriskt Forum – ett stort antal handlar om okända fäder i släktleden. I det senaste numret av...
2016-10-04 14:27
sverige-leder-topsningsligan-i-norden
I inget av våra nordiska grannländer är folk så förtjusta i att DNA-släktforska som vi som bor i Sverige. Om det, och mycket annat spännande, berättar DNA-släktforskningsexperten Peter Sjölund i en artikel i Göteborgs-Posten. Visste du...
2016-09-30 08:58
ny-riksarkivarie-utsedd
I morgon, den 1 oktober, tillträder en ny, ordinarie chef för Riksarkivet. Hon heter Karin Åström Iko och har tidigare varit divisionschef vid samma myndighet. Sedan den 1 maj i år har hon även vikarierat som riksarkivarie. Karin Åström Iko...
2016-09-29 15:23
12-000-polisfoton-slaepps-pa-loerdag
Har du en ana som tagits av polisen i Stockholm? I så fall är chansen stor att du snart kommer att kunna leta upp en bild av honom eller henne i Stockholms stadsarkivs nya webbresurs. Databasen, som innehåller 12 000 bilder tagna av polisen i...
2016-09-28 10:41
laer-dig-mer-om-kaellkritik-och-kaellhaenvisningar
Är du nyfiken på att lära dig mer om källkritik och källhänvisningar? Då ska du komma förbi Genealogiska Föreningen imorgon, torsdagen den 29 september klockan 18:00. Du får en introduktion till hur man använder de källkritiska reglerna inom...
2016-09-26 09:39
nytt-lexikon-oever-svenska-ortsnamn
Har du också träffat på förbryllande ortnamn när du släktforskat? Eller behöver du hjälp på traven att tyda det prästen plitat ned? Lagom till bokmässan, som ju nyss avslutats i Göteborg, lanserade Institutet för språk och folkminnen en ny...