Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


16
apr
Släktforskarjour

Nässjöbygdens Släktforskare


16
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


16
apr
Forskarcafé - "Hur sparar vi vår släktforskning?"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


16
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


16
apr

17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

För många ideella föreningar kom avskaffandet av tjänsten Föreningsbrev som en chock. Det gäller inte minst för Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar. Konsekvenserna av förändringen har för många blivit förödande, då Posten inte gjort något för att förbereda sina kunder på vad som väntade.

I en skrivelse till PostNord är Sveriges Släktforskarförbund kritiskt till hur man har hanterat prisändringen. Posten hävdar i sin information om borttagandet av Föreningsbrev att de flesta försändelser från föreningar väger under 50 gram och att för sådana försändelser tjänsten Ekonomibrev i stort är jämförbar med vad som gällde för Föreningsbrev. Men det, menar förbundet, får inte användas som ursäkt för att plötsligt försämra villkoren för de föreningar som nyttjat tjänsten.

Medlemstidningar hotade

För många föreningar har tjänsten Föreningsbrev varit mer eller mindre en förutsättning för en viktig del av verksamheten, nämligen kontakten med och informationen till medlemmarna.

Eva Johansson är en av redaktörerna för Tjust Släktforskarförenings medlemstidning Wåra Rötter och hon är oroad för tidningens framtid.

- Tidningen som nyss kom ut är kanske det sista numret i dess nuvarande form. Varje nummer av Wåra Rötter väger 72 gram och det innebär att det med portoförändringen kommer att kosta dubbelt så mycket att skicka ut. Vi kommer på ett år ha fått en ökad kostnad på 10 000- 12 000 kronor, det har vi som förening knappast råd med, säger hon.

Hon säger att en lösning skulle kunna vara att publicera hela tidningen eller delar av den på nätet. Men det är ju en helt annan sak än den tryckta produkten och frågan är hur medlemmarna ställer sig till det.

Fördubbling av kostnaden

Förbundet förklarar också i brevet till PostNord att för många föreningar som skickar ut sina medlemstidningar eller medlemsblad som Föreningsbrev är det fråga om försändelser som väger mer än 50 gram. I sådana fall medför övergången till Ekonomibrev en plötslig fördubbling av kostnaden per försändelse.

Situationen blev dessutom akut för berörda föreningar då förändringen blev känd först vid en tidpunkt då budget och medlemsavgifter för 2015 redan hade fastställts.

Detta gäller många av förbundets medlemsföreningar men också ideella föreningar inom andra områden, som ofta har små marginaler i sin budget och sina intäkter helt baserade på medlemsavgifter.

Sveriges Släktforskarförbund uppmanar i skrivelsen Postnord att skyndsamt ser över bestämmelserna för Ekonomibrev i syfte att göra det möjligt för föreningar att skicka försändelser som väger upp till 100 gram till den lägsta kostnaden för tjänsten, det vill säga 6 kr och 50 öre.

Det återstår att se hur PostNord väljer att bemöta detta.