Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Styrelse och övriga förtroendevalda

styrelsen webb3
Styrelsen har mellan sig fördelat ansvaret för personliga kontakter med föreningar. De geografiska ansvarsområdena framgår vid presentationen av varje ledamot nedan.

erland ringborg

Erland Ringborg

Ordförande (2014-2016)
Valhallavägen 126
114 41 Stockholm
tel: 08-663 84 77, mobil: 076-287 85 26

Geografiskt ansvarsområde: Uppland, Stockholm, Södermanland, Gotland.

Erland Ringborg har en bakgrund inom utbildningspolitiken och utbildningsadministrationen, bland annat som chef för Skolöverstyrelsen och senast som chef för Svenska Institutet, med uppgiften att sprida kunskap om Sveriges samhälle och kultur internationellt. Sedan pensioneringen har han engagerat sig allt mer i föreningslivet, under de senaste åren som ordförande i Genealogiska Föreningen.

 Till sidtopp


k i angstrom

Karl-Ingvar Ångström

Vice ordförande (2013-2015)
Hemmansvägen 87
871 53 Härnösand
tel: 070-360 21 52

Geografiskt ansvarsområde: Jämtland, Härjedalen, Ångermanland

Född 1937 i Uppsala (C), uppväxt i Borgsjö (Y). Civilingenjör 1963. Lantmätare hos Lantmäteriet i olika befattningar. En av de sista uppgifterna var att vara kartvårdschef på Kartvårdscentralen i Ånge. Han har sysslat med kartor (gamla och nya) i hela sitt liv. Vidare är han hemmansägare (och byålderman) på den gård i byn Ö där släkten har funnits åtminstone sedan början av 1600-talet.

Började släkt- och hembygdsforska redan som tolvåring, vilket var ovanligt på den tiden. Håller på att rekonstruera de kyrkböcker för Borgsjö som brann upp 1844. Detta har han beskrivit i SSf:s årsbok 1990. Han anser att modern släktforskning ligger väldigt nära hembygdsforskning. Därför är han sedan länge medredaktör för sin hemsockens hembygdsbok, Borgsjöbygden. Bevarande och tillgängliggörande av byarkiven - "bykistorna" - är hans stora intresse.

Karl-Ingvar har varit ordförande i Midälva GF (MGF) sedan 2000. Han sitter också i DIS-föreningens styrelse.

- Jag har i nästan hela mitt yrkesliv haft ekonomiskt resultatansvar. Jag vill att god ekonomi alltid ska genomsyra förbundets verksamhet. I resultatansvaret ingår att ha en känsla för vad som kan ge i god ekonomi. Affärsföretaget Släktforskarförbundet behöver inventera vad som kan hjälpa till att ge god ekonomi. En kombination av ideellt arbete och affärsverksamhet är spännande.

- Det som förbundet gör ska alltid vara till medlemmarnas och släktforskarnas bästa. Det är särskilt svårt när forskningen utvecklas så snabbt som just nu. Jag tror att forskarna vill ha bra hjälpmedel som kan bredda forskningen. Arkivarierna brukar ju säga att 95 % av forskarna använder bara 5% av arkivmaterialet. Det måste vi ändra på! Jag sitter med i Riksarkivets samarbetsråd som representant för släktforskarförbundet och där kan jag driva intressanta arkivfrågor.

- Samarbetet med hembygdsrörelsen är också viktigt! 

Till sidtopp


jan henrik marinder

Jan-Henrik Marinder

Ledamot (2013-2015)
Gräsberg, Faluvägen 234
771 92 Ludvika
tel: 0240-25115, 070-6657542

Geografiskt ansvarsområde: Dalarna, Västmanland, Närke

Jag är född 1942 och uppvuxen utanför Ludvika. I unga år flyttade jag till Skåne och utbildade mig där och i Uppsala till landskapsarkitekt. Jag har sedan fyllt på med JST-lärarutbildning, företagsekonomi och ledarskapsutbildning på högskolenivå. På sjuttiotalet arbetade jag på parkförvaltningen, sedermera fritidsförvaltningen i Uppsala.

1980 flyttade jag, Britt, Anna och Henrik tillbaka till Dalarna och Ludvika. Jag arbetade som lärare på Vassbo trädgårdsgymnasium innan jag 1987 fick tjänsten som kyrkogårdschef i de två församlingar, som ingår i Borlänge kommun.

Under tiden som kyrkogårdschef engagerade jag mig i Föreningen Sveriges kyrkogårdschefer och fick där tillgång till ett stort nätverk inom begravningsverksamheten. Under 10 år var jag ordförande i föreningen.

Släktforskning har jag ägnat mig åt sedan 1970-talet. Jag har mina rötter i Sjuhäradsbygden på fädernet och i Ångermanland på mödernet. Sedan 2006 är jag ordförande i Västerbergslagens släktforskare, en förening som omfattar Ludvika och Smedjebackens kommuner. Jag har varit engagerad i kommunal- och kyrkopolitiken.

I övrigt uppfylls fritiden av lite byggnation och ordförandeskap i Fonus distriktsråd. Jag sitter i styrelsen för Konsumentföreningen Sveas distrikt 6 och i Västerbergslagen ABF:s styrelse.

Vad som lockade mig in på släktforskning var ett litet häfte med titeln ”En Sjuttioårig Gäsenedmans Lefnadsöden”. Det var min farfars far som hade författat detta aktstycke och det är fascinerande läsning! Det är så spännande att jag vill uppmana alla att skriva ner sitt livs historia. För den som gör det kanske det inte är så märkligt men barnbarn och senare generationer kommer att älska det!

Samverkan med hembygdsföreningar och tillgänglighet till alla sorters arkiv är andra aspekter på släktforskning som jag vill verka för.

Till sidtopp


Viktoria

Viktoria Jonasson

Ledamot (2012-2016)
Björkgatan 25
507 32 Brämhult
tel: 033 - 24 15 50

Geografiskt ansvarsområde: Västergötland, Bohuslän, Göteborg

Det mesta av fritiden ägnas åt min familj, men sedan är det släktforskning som gäller. Fast jag brukar hinna med en hel del böcker och handarbeten också.

Sedan tio år tillbaka arbetar jag som högskoleingenjör vid SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut där jag mest håller på med vakuumteknik, men även sysslar med en del kursverksamhet och projektledning.

Då jag skulle börja släktforska hade jag problem med att läsa gammal skrift. Lyckligtvis fick jag vara med i ett projekt hos Borås Släktforskare där vi läste in uppgifter från födelseböckerna och lade in dem i en databas. Det var riktigt bra lästräning! Dessutom passade jag på att be de andra släktforskarna om tips om hur jag skulle forska och sedan dess har min egen släktforskning rullat på - det brukar i alla fall bli någon ny uppgift varje dag.

Jag är engagerad i Borås Släktforskare där jag är styrelseledamot sedan åtta år tillbaka och kursledare sedan 2006. Mina egna rötter är till större delen från Sjuhäradsbygden, men jag har även anor från övriga Västergötland och lite från Småland, Halland, Bohuslän och Tyskland.

Sveriges Släktforskarförbund har så mycket att erbjuda föreningarna som man kanske inte alltid är medveten om. Jag hoppas på att få vara med om att skapa ännu fler fördelar för medlemmarna och att synliggöra möjligheterna på bästa sätt.

Till sidtopp


Christian Arnet

Christian Arnet

Ledamot (2014-2016)
Brahegatan 26
114 37 Stockholm
tel: 0708-145 400

Geografiskt ansvarsområde: Uppland, Stockholm, Södermanland, Gotland.

Jag har drivit TV-produktionsbolag sedan 1998 inom nischen historia för TV, främst SVT och TV4.

Jag har jobbat med tunga namn som Jan Guillou, Peter Stormare, Hans Villius, Dick Harrison, Peter Englund och många andra. Jag kan TV-hantverket från ax till limpa samt känner TV branschen väl. Jag har hundratals produktioner bakom mig. Just nu en del museifilmer och ett kulturarvsprojekt och därutöver ett par kungliga gravar som ska undersökas.

Jag vet vanligtvis vad som är en bra idé och kan förklara varför. Är van att starta och genomföra projekt och att ta hand om flera parters intressen.

Den senaste stora produktionen var Sveriges historia som resulterat i ett nytt historiskt standardverk hos ett bokförlag, en permanent utställning på Historiska museet och en sajt för alla svenska museer. I projektet ingick 12 timmar TV om Sveriges historia som visades på bästa tittartid på TV4 och som nu säljer bra som dvd-box. Alltsammans initierat på eget initiativ.

Jag har alltid varit intresserad av historia och rötter. Föreläste redan på gymnasiet om min egen släkt för klasskamraterna och ska precis till att filma mina äldsta släktingar för att dokumentera deras historier som annars riskerar att gå med dem i graven.

Är folkbildarivrig och har alltid sådana folkbildarprojekt på gång som säkerligen kan sammanlänkas med förbundet och gynna SSf.

I övrigt har jag en fil. kand-examen från Kulturvetarlinjen. Jag bor i Stockholm, jag är gift och har två döttrar. Jag är intresserad av idrott, musik (jag spelar flera instrument och är världsmästare i körsång), fiske och jag har nyligen tagit jägarexamen. Jag talar flera språk flytande.

Till sidtopp


susanne sambia

Susanne Gustavsson Sambia

Ledamot (2014-2016)
Susanne Gustavsson Sambia
Kärregatan 23A
464 31 Mellerud
tel: 0530-123 20, mobil 070-221 63 56

Geografiskt ansvarsområde: Dalsland, Värmland

Min resa in i släktforskningens värld började för ca 12-14 år sedan med ett brev från en avlägsen släkting som bodde i USA. Som barn hade jag visserligen flitigt studerat morfars egengjorda släkttavla, men det var inte förrän brevet landade hos min morbror som jag egentligen började fundera på att forska. Avsändaren av brevet var släkt med min mormor och det kände familjen inte till så mycket om. Till saken hör att morföräldrarna inte var i livet, så det fanns ingen som kunde besvara de frågor som ställdes i brevet.

Gick till släktforskningsarkivet på det lokala museet och började leta i kyrkböcker på mikrofilm. Efter ett par år bestämde jag mig för att gå en kurs på samma museum för att lära mig mer om släktforskning. Sedan var jag fast. Vetgirig som jag är gick jag ytterligare en kurs och en till. Där kom jag i kontakt med den lokala släktforskarföreningen. Till slut blev jag medlem. Så småningom hamnade jag i styrelsen och där är jag nu inne på tredje året. Jobbar framförallt med programplanering och annonsering för föreningens aktiviteter samt övrig marknadsföring.

Intresseområden som jag brinner för är kunskap och information. Vill alltid veta mer om något, så jag studerade mycket i mina yngre år, bl.a. språk och ekonomi blandat med juridik. Jag är utbildad inom turism och jobbade tidigare med turistinformation. Sedan tog livet en annan vändning och jag fortsatte inom handel istället som alltid hade varit en bisyssla vid sidan av studier. Ytterligare intresseområde är teknik och IT. Där kan jag lite om mycket och läser gärna om ny teknik så fort jag hinner.

Områden som jag skulle vilja lyfta i Sveriges Släktforskarförbund är framförallt utbildning och kurser. Varför just kurser? Jag började själv i fel ände kan man säga. Tror det är lättare att komma vidare med forskningen om man får en grund att stå på. Det är också ett sätt att kvalitetssäkra sin forskning. Det är viktigt att göra rätt från början.

Lite korta fakta: Lever och verkar i Mellerud i det undersköna landskapet Dalsland. Där är jag också född och uppvuxen. Studerade och reste i ungdomen och återvände till födelseorten 2003. Fyllde tidigare i år 40. Intressen förutom släktforskning är läsa deckare, vara ute i naturen och laga god mat med vännerna. Har varit gift men är nyligen frånskild. Idag jobbar jag med försäljning av mat och spel. En märklig kombination kan tyckas, men så är det.

Till sidtopp


ingrid mansson lagergren

Ingrid Månsson Lagergren

Ledamot (2012-2015)
Strind 618
860 35 Söråker
tel: 060-440 55; mobil: 076-544 10 10

Geografiskt ansvarsområde: Hälsingland, Gästrikland, Medelpad

1976 började jag, efter avslutade studier, arbeta som bibliotekarie i Sundsvalls kommun. Två år senare hade jag möjlighet att, på arbetstid, gå en kurs i släktforskning för en mycket bra lärare. Sedan var jag fast! Jag har sedan dess ägnat en hel del tid åt att utforska min egen släkt, vänners släkter samt så småningom min mans släkt.

Jag bor sedan snart 30 år i byn Strind i Hässjö socken. Gården jag bor på är en släktgård, där min mans släkt bo i minst 14 generationer.

Sedan 1988 arbetar jag i Sundsvalls grannkommun, Timrå, och är sedan 2000 bibliotekschef där. Ett arbete som jag dock planerar att lämna om ca ett halvt år, när jag tänker bli pensionär. Jag fyller nämligen 63 år på juldagen och planerar då att ägna mig åt att läsa ännu mera böcker, släktforska ännu mera, sticka ännu fler sjalar och rensa rabatter.

Jag har tidigare i sex år suttit i styrelsen för Sveriges Släktforskarförbund. Det var en mycket lärorik tid på många sätt.

I min släktforskning har jag mest koncentrerat mig på Västernorrland, men jag har även hittat lite tyska smeder och ett antal samer. En del utvikningar har det naturligt blivit även till andra delar av landet. Jag måste erkänna att jag ändå mest ägnat mig åt kyrkoarkiven och inte så mycket åt andra källor.

Under mina år som bibliotekarie har jag byggt upp ett ganska stort nätverk inom både bibliotek och arkiv.

Till sidtopp


styrelseledamot eri larsson webb

Eri Larsson

ledamot (2012-2016)
Västra Allén 10
254 51 Helsingborg
Tel: 042-214969, 0708-450646

Geografiskt ansvarsområde: Skåne, Halland, Blekinge

Mitt namn är Eri Larsson, född 1942 i Helsingborg. Tillsammans med föräldrarna bodde jag i Halmstad och Sölvesborg, men bor nu i Helsingborg sedan 60- talet.

Jag är gift med Bertil och har 2 söner, Per och Staffan samt 7 stycken barnbarn.

Har arbetat med administration, både statligt och kommunalt, bland annat inom gymnasieskolan i 25 år som personalassistent. Har varit med i olika föreningar, tycker föreningsarbete berikar den sociala biten.

Mitt intresse för historia har funnits sedan jag gick i skolan och jag tycker att gamla miljöer med inredning från 1700-talet och framåt är intressanta. Som släktforskare funderar jag på hur släktingarna bodde och hur de var klädda. Hur såg det ut där de bodde?

Har släktforskat i ca 15 år och har mina anor i Skåne, Blekinge och Småland. Är medlem i Helsingborgs Släktforskare- och Bygdeförening och ingår i styrelsen som sekreterare. När jag vill koppla av läser jag gärna deckare men också svensk och utländsk skönlitteratur.

Vad min vision med arbetet i Släktforskareförbundet skulle innebära kan jag inte riktigt precisera, men att knyta ihop förbundet och föreningarna ute i landet, skulle kunna vara en sak att jobba med, men även olika datorprogram som kan hjälpa oss släktforskare.

Till sidtopp


Bo persson webb2

Bo Peter Persson

Ledamot (2012-2016)
Konsistoriegatan 19A
582 34 Linköping
Tel: 013-14 34 90

Geografiskt ansvarsområde: Östergötland, Småland

Jag är född 1960 i Motala, uppvuxen och bosatt i Linköping. Efter studier och arkivtjänst i Uppsala är jag sedan 90-talets början verksam som stadsarkivarie i Linköping. Under mina studier, som främst var inriktade på svensk medeltid, kom jag att ägna mig åt medeltidsgenealogiska frågor och gick därifrån vidare till att utforska mina egna anor.

Mina rötter har jag främst i mellersta och södra Östergötland och norra Småland, med en utlöpare till Bollebygds härad. Jag kartlägger särskilt Lönneberga socken och forskar kring bondesläkter i norra Kalmar län. Särskilda intressen är även släktkretsar i Ydre härad och i socknarna runt Linköping, prästsläkter i Linköpings stift, östgötsk 1600- och 1700-talsgenealogi och Linköpings personhistoria fram till början av 1900-talet.

Under åren 2004-2008 var jag ordförande för Östgöta Genealogiska Förening och har även varit verksam i styrelsen för Svenska Genealogiska Samfundet. Jag har medverkat med antavlor och artiklar i bl.a. Svenska antavlor och ÖGF-Lövet. Jag har också varit mycket aktiv i Anbytarforum sedan starten 1999.

Med ny teknik har det blivit möjligt att ge bred tillgång till historiska källor. Digitaliseringen innebär att alltmer arkivmaterial görs tillgängligt oberoende av den arkivinstitution där det förvaras. Detta gör det möjligt för många att utnyttja handlingarna utan att originalen förslits. Samtidigt är denna masspridning inte oproblematisk, eftersom den på användarna ställer allt högre krav på kunskaper om såväl arkiven som de historiska sammanhang varur de stammar och på källkritisk förmåga. Kyrkobokföringens, de militära och juridiska arkivens ökade tillgänglighet har för många förenklat släktforskningen och allt fler tar till vara möjligheten att börja släktforska och intressera sig för hembygdens historia. Att arkivens användare lär sig mer om arkivens innehåll, lär sig förstå forskningsmetodik och ökar sin förmåga att tillägna sig ett historiskt betraktelsesätt är viktiga uppgifter där arkivinstitutioner, historiker och släktforskarnas organisationer tillsammans kan bidra till att höja kvaliteten. Dokumentationen och sammanställningen av den egna forskningen möjliggör en vidare spridning av forskningsresultat i form av både populära och mera vetenskapliga skrifter – förbundets årsbok är här viktig – och pekar i samma kvalitetshöjande riktning.

Till sidtopp


carina stromberg webb

Carina Strömberg

Ledamot (2012-2015)
Malgovik 172
912 91 Vilhelmina
Tel: 0940-201 23

Geografiskt ansvarsområde: Lappland, Norrbotten, Västerbotten

Jag är född och uppvuxen i Örebro, med rötter i Bergslagen på min fars sida och rötter i Skåne på min mors sida. På en folkhögskolekurs på Medlefors i Skellefteå mötte jag Alf Strömberg från Vilhelmina, och det blev avgörande för min framtid. Jag har en bred norrlandsförankring genom att jag under årens lopp varit bosatt och yrkesverksam i norrlandslänen Jämtland, Västerbotten och Västernorrland. Jag har tyvärr inte bott i Norrbotten, men där har jag i gengäld tillbringat många fina semestrar i husvagn.

Mitt möte med lappmarkens historia har inspirerat mig att forska djupare i vad som drev människorna att söka sig till dessa trakter. Jag är sedan år 2010 ordförande för Lappmarkens släkt- och bygdeforskare, som efter några slumrande år åter har fått liv och lockat många medlemmar. Jag är också skattmästare i Johan Nordlander-sällskapet, som arbetar för att främja norrländsk humanistisk forskning. Mina övriga föreningsengagemang är suppleantplatser i styrelsen för Bernhard Nordh-sällskapet och i Härnösands stifthistoriska sällskap.

Jag hade redan som ung ett stort historieintresse, men trodde inte att jag kunde försörja mig på det. Jag satsade istället på ekonomi och har en ekonomexamen från Umeå universitet. På senare år byggde jag på med arkivvetenskap, 60 högskolepoäng. Jag har också läst Mittuniversitetets nybörjarkurs kurs i släktforskning och håller nu på med fortsättningskursen.

Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv arbetat administrativt i offentlig förvaltning, inom kommun, landsting och stat. Jag var under sex år chef för Riksarkivets avdelning SVAR, Svensk arkivinformation. När landsarkivarien i Härnösand gick i pension år 2001 blev jag rekryterad till den posten och arbetade där fram till min pensionering. Tiden på SVAR var inspirerande och intensiv i digitaliseringens första trevande år. Under min tid som landsarkivarie var jag bl.a. starkt engagerad i de stora projekten med lantmäteriarkiven och inskrivningsmyndigheternas arkiv. Genom min yrkeserfarenhet har jag fått goda kunskaper om arkiven, vilket nu är en stor tillgång i mitt föreningsengagemang och i min forskning.

Till sidtopp


Revisorer

Revisor Lars Sundell, Stockholm

Revisor Sture Bjelkåker, Linköping

Revisorssuppleant: Tomas Risbecker, Stockholm

Revisorssuppleant: Björn Carlsson, Stockholm


Valberedning

Valberedningens ordförande:

Anna-Karin Westerlund Kåbovägen 5, 752 36 Uppsala, tel. 018-54 45 79 (hem), 070-715 46 61 (mobil)

Övriga ledamöter i valberedningen:

Björn Fredriksson Nipvägen 18, 961 44 Boden. Tel: 0921-653 15 mobil 070-629 53 15

Annika Gylling, Gångbrogatan 5, 372 37 Ronneby

Anna-Lena Andersson Granåsvägen 6A, 468 33 Vargön. Tel: 0521-22 05 82

Anna Lövgren tel: 070-211 06 20

Mats Ahlgren Daltorpsvägen 46, 16244 Vällingby. Tel: 0739 806231

Till sidtopp