Language button

in english

BT Login

Logga in Skapa konto

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn
Användarnamn
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Styrelse och funktionärer

Ordförande: Barbro Stålheim

Vice Ordförande: Karl-Ingvar Ångström


Övriga:

Revisorer
Valberedning


barbro stalheim

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ordförande (2012-2014)
Svarvarvägen 15, 611 72 Stigtomta.
Tel bostad 0155-984 47, mobil 0763-49 65 18
Ansvarig för "Angeläget".

Geografiskt ansvarsområde: Södermanland, Östergötland, Småland, Övrigt

Barbro har släktforskat i nästan precis 25 år. Rötterna finns i delvis i södra Östergötland, men särskilt i tjustsocknarna i norra Kalmar län. Hon har haft uppdrag som styrelseledamot, vice ordförande och som mångårig redaktör i Nyköping och Oxelösunds släktforskarförening samt i Släktforskarförbundet bl.a. som ledamot i valberedningen och som 2:e vice ordförande 2002-2004.

 Till sidtopp


k i angstrom

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ledamot (2013-2015)
Vice ordförande
Hemmansvägen 87
871 53 Härnösand
tel: 070-360 21 52

Geografiskt ansvarsområde: Jämtland, Härjedalen, Ångermanland, Medelpad

Född 1937 i Uppsala (C), uppväxt i Borgsjö (Y). Civilingenjör 1963. Lantmätare hos Lantmäteriet i olika befattningar. En av de sista uppgifterna var att vara kartvårdschef på Kartvårdscentralen i Ånge. Han har sysslat med kartor (gamla och nya) i hela sitt liv. Vidare är han hemmansägare (och byålderman) på den gård i byn Ö där släkten har funnits åtminstone sedan början av 1600-talet.

Började släkt- och hembygdsforska redan som tolvåring, vilket var ovanligt på den tiden. Håller på att rekonstruera de kyrkböcker för Borgsjö som brann upp 1844. Detta har han beskrivit i SSf:s årsbok 1990. Han anser att modern släktforskning ligger väldigt nära hembygdsforskning. Därför är han sedan länge medredaktör för sin hemsockens hembygdsbok, Borgsjöbygden. Bevarande och tillgängliggörande av byarkiven - "bykistorna" - är hans stora intresse.

Karl-Ingvar har varit ordförande i Midälva GF (MGF) sedan 2000. Han sitter också i DIS-föreningens styrelse.

- Jag har i nästan hela mitt yrkesliv haft ekonomiskt resultatansvar. Jag vill att god ekonomi alltid ska genomsyra förbundets verksamhet. I resultatansvaret ingår att ha en känsla för vad som kan ge i god ekonomi. Affärsföretaget Släktforskarförbundet behöver inventera vad som kan hjälpa till att ge god ekonomi. En kombination av ideellt arbete och affärsverksamhet är spännande.

- Det som förbundet gör ska alltid vara till medlemmarnas och släktforskarnas bästa. Det är särskilt svårt när forskningen utvecklas så snabbt som just nu. Jag tror att forskarna vill ha bra hjälpmedel som kan bredda forskningen. Arkivarierna brukar ju säga att 95 % av forskarna använder bara 5% av arkivmaterialet. Det måste vi ändra på! Jag sitter med i Riksarkivets samarbetsråd som representant för släktforskarförbundet och där kan jag driva intressanta arkivfrågor.

- Samarbetet med hembygdsrörelsen är också viktigt! 

Till sidtopp


jan henrik marinder

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ledamot (2013-2015)
Gräsberg, Faluvägen 234
771 92 Ludvika
tel: 0240-25115, 070-6657542

Geografiskt ansvarsområde: Dalarna, Värmland, Uppland

Jag är född 1942 och uppvuxen utanför Ludvika. I unga år flyttade jag till Skåne och utbildade mig där och i Uppsala till landskapsarkitekt. Jag har sedan fyllt på med JST-lärarutbildning, företagsekonomi och ledarskapsutbildning på högskolenivå. På sjuttiotalet arbetade jag på parkförvaltningen, sedermera fritidsförvaltningen i Uppsala.

1980 flyttade jag, Britt, Anna och Henrik tillbaka till Dalarna och Ludvika. Jag arbetade som lärare på Vassbo trädgårdsgymnasium innan jag 1987 fick tjänsten som kyrkogårdschef i de två församlingar, som ingår i Borlänge kommun.

Under tiden som kyrkogårdschef engagerade jag mig i Föreningen Sveriges kyrkogårdschefer och fick där tillgång till ett stort nätverk inom begravningsverksamheten. Under 10 år var jag ordförande i föreningen.

Släktforskning har jag ägnat mig åt sedan 1970-talet. Jag har mina rötter i Sjuhäradsbygden på fädernet och i Ångermanland på mödernet. Sedan 2006 är jag ordförande i Västerbergslagens släktforskare, en förening som omfattar Ludvika och Smedjebackens kommuner. Jag har varit engagerad i kommunal- och kyrkopolitiken.

I övrigt uppfylls fritiden av lite byggnation och ordförandeskap i Fonus distriktsråd. Jag sitter i styrelsen för Konsumentföreningen Sveas distrikt 6 och i Västerbergslagen ABF:s styrelse.

Vad som lockade mig in på släktforskning var ett litet häfte med titeln ”En Sjuttioårig Gäsenedmans Lefnadsöden”. Det var min farfars far som hade författat detta aktstycke och det är fascinerande läsning! Det är så spännande att jag vill uppmana alla att skriva ner sitt livs historia. För den som gör det kanske det inte är så märkligt men barnbarn och senare generationer kommer att älska det!

Samverkan med hembygdsföreningar och tillgänglighet till alla sorters arkiv är andra aspekter på släktforskning som jag vill verka för.

Till sidtopp


Viktoria

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ledamot (2012-2014)
Björkgatan 25
507 32 Brämhult
tel: 033 - 24 15 50

Geografiskt ansvarsområde: Västergötland, Bohuslän, Göteborg, Dalsland

Det mesta av fritiden ägnas åt min familj, men sedan är det släktforskning som gäller. Fast jag brukar hinna med en hel del böcker och handarbeten också.

Sedan tio år tillbaka arbetar jag som högskoleingenjör vid SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut där jag mest håller på med vakuumteknik, men även sysslar med en del kursverksamhet och projektledning.

Då jag skulle börja släktforska hade jag problem med att läsa gammal skrift. Lyckligtvis fick jag vara med i ett projekt hos Borås Släktforskare där vi läste in uppgifter från födelseböckerna och lade in dem i en databas. Det var riktigt bra lästräning! Dessutom passade jag på att be de andra släktforskarna om tips om hur jag skulle forska och sedan dess har min egen släktforskning rullat på - det brukar i alla fall bli någon ny uppgift varje dag.

Jag är engagerad i Borås Släktforskare där jag är styrelseledamot sedan åtta år tillbaka och kursledare sedan 2006. Mina egna rötter är till större delen från Sjuhäradsbygden, men jag har även anor från övriga Västergötland och lite från Småland, Halland, Bohuslän och Tyskland.

Sveriges Släktforskarförbund har så mycket att erbjuda föreningarna som man kanske inte alltid är medveten om. Jag hoppas på att få vara med om att skapa ännu fler fördelar för medlemmarna och att synliggöra möjligheterna på bästa sätt.

Till sidtopp


gunilla didriksson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

ledamot (2012-2014)
Skidgränd 6
711 31 Lindesberg
tel: 0581-10917

Geografiskt ansvarsområde: Västmanland, Närke, Västergötland (norra delen)

Är på många sätt en genuin Bergslagsbo, med nästan alla rötter bland bergsmännen i västra Västmanland eller norra Örebro län.

Jag är född i Ramsbergs församling, men numera bosatt i Lindesberg. Är sambo och har tre vuxna barn, sex barnbarn och tillsammans med min sambos barn och barnbarn är vi en jättefamilj.

Har en bakgrund som försäljare, kommunal tjänsteman och projektledare. Har läst på Örebro Universitet i bland annat socialt arbete, arbetsledning och inte minst lokalhistorisk forskning.

Har alltid varit intresserad av historia och sociala frågor samt släktforskat sedan 1985. Har varit en del av Linde Bergslags Släktforskarförening i tio år, dess ordförande i fyra, och gör tillsammans med en annan kvinna vår tidning Flydda Dagar. Deltar också i Bergslagssamverkans träffar, vilka innefattar nästan alla släktforskarföreningar i Västmanland och södra Dalarna.

Är intresserad av 1600-talet, mantalslängder och kartor i alla former och vad man kan få ut av dem. Även kvalitetsfrågor inom släktforskningen är intressant och då med en tydlig nivå på resultatet.

Till sidtopp


ingrid mansson lagergren

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ledamot (2012-2014)
Strind 618
860 35 Söråker
tel: 060-440 55; mobil: 076-544 10 10

Geografiskt ansvarsområde: Hälsingland, Gästrikland, Norra Uppland

1976 började jag, efter avslutade studier, arbeta som bibliotekarie i Sundsvalls kommun. Två år senare hade jag möjlighet att, på arbetstid, gå en kurs i släktforskning för en mycket bra lärare. Sedan var jag fast! Jag har sedan dess ägnat en hel del tid åt att utforska min egen släkt, vänners släkter samt så småningom min mans släkt.

Jag bor sedan snart 30 år i byn Strind i Hässjö socken. Gården jag bor på är en släktgård, där min mans släkt bo i minst 14 generationer.

Sedan 1988 arbetar jag i Sundsvalls grannkommun, Timrå, och är sedan 2000 bibliotekschef där. Ett arbete som jag dock planerar att lämna om ca ett halvt år, när jag tänker bli pensionär. Jag fyller nämligen 63 år på juldagen och planerar då att ägna mig åt att läsa ännu mera böcker, släktforska ännu mera, sticka ännu fler sjalar och rensa rabatter.

Jag har tidigare i sex år suttit i styrelsen för Sveriges Släktforskarförbund. Det var en mycket lärorik tid på många sätt.

I min släktforskning har jag mest koncentrerat mig på Västernorrland, men jag har även hittat lite tyska smeder och ett antal samer. En del utvikningar har det naturligt blivit även till andra delar av landet. Jag måste erkänna att jag ändå mest ägnat mig åt kyrkoarkiven och inte så mycket åt andra källor.

Under mina år som bibliotekarie har jag byggt upp ett ganska stort nätverk inom både bibliotek och arkiv.

Till sidtopp


styrelseledamot eri larsson webb

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

ledamot (2012-2014)
Västra Allén 10
254 51 Helsingborg
Tel: 042-214969, 0708-450646

Geografiskt ansvarsområde: Skåne, Halland, Blekinge

Mitt namn är Eri Larsson, född 1942 i Helsingborg. Tillsammans med föräldrarna bodde jag i Halmstad och Sölvesborg, men bor nu i Helsingborg sedan 60- talet.

Jag är gift med Bertil och har 2 söner, Per och Staffan samt 7 stycken barnbarn.

Har arbetat med administration, både statligt och kommunalt, bland annat inom gymnasieskolan i 25 år som personalassistent. Har varit med i olika föreningar, tycker föreningsarbete berikar den sociala biten.

Mitt intresse för historia har funnits sedan jag gick i skolan och jag tycker att gamla miljöer med inredning från 1700-talet och framåt är intressanta. Som släktforskare funderar jag på hur släktingarna bodde och hur de var klädda. Hur såg det ut där de bodde?

Har släktforskat i ca 15 år och har mina anor i Skåne, Blekinge och Småland. Är medlem i Helsingborgs Släktforskare- och Bygdeförening och ingår i styrelsen som sekreterare. När jag vill koppla av läser jag gärna deckare men också svensk och utländsk skönlitteratur.

Vad min vision med arbetet i Släktforskareförbundet skulle innebära kan jag inte riktigt precisera, men att knyta ihop förbundet och föreningarna ute i landet, skulle kunna vara en sak att jobba med, men även olika datorprogram som kan hjälpa oss släktforskare.

Till sidtopp


Bo persson webb2

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ledamot (2012-2014)
Konsistoriegatan 19A
582 34 Linköping
Tel: 013-14 34 90

Geografiskt ansvarsområde: Östergötland, Småland

Jag är född 1960 i Motala, uppvuxen och bosatt i Linköping. Efter studier och arkivtjänst i Uppsala är jag sedan 90-talets början verksam som stadsarkivarie i Linköping. Under mina studier, som främst var inriktade på svensk medeltid, kom jag att ägna mig åt medeltidsgenealogiska frågor och gick därifrån vidare till att utforska mina egna anor.

Mina rötter har jag främst i mellersta och södra Östergötland och norra Småland, med en utlöpare till Bollebygds härad. Jag kartlägger särskilt Lönneberga socken och forskar kring bondesläkter i norra Kalmar län. Särskilda intressen är även släktkretsar i Ydre härad och i socknarna runt Linköping, prästsläkter i Linköpings stift, östgötsk 1600- och 1700-talsgenealogi och Linköpings personhistoria fram till början av 1900-talet.

Under åren 2004-2008 var jag ordförande för Östgöta Genealogiska Förening och har även varit verksam i styrelsen för Svenska Genealogiska Samfundet. Jag har medverkat med antavlor och artiklar i bl.a. Svenska antavlor och ÖGF-Lövet. Jag har också varit mycket aktiv i Anbytarforum sedan starten 1999.

Med ny teknik har det blivit möjligt att ge bred tillgång till historiska källor. Digitaliseringen innebär att alltmer arkivmaterial görs tillgängligt oberoende av den arkivinstitution där det förvaras. Detta gör det möjligt för många att utnyttja handlingarna utan att originalen förslits. Samtidigt är denna masspridning inte oproblematisk, eftersom den på användarna ställer allt högre krav på kunskaper om såväl arkiven som de historiska sammanhang varur de stammar och på källkritisk förmåga. Kyrkobokföringens, de militära och juridiska arkivens ökade tillgänglighet har för många förenklat släktforskningen och allt fler tar till vara möjligheten att börja släktforska och intressera sig för hembygdens historia. Att arkivens användare lär sig mer om arkivens innehåll, lär sig förstå forskningsmetodik och ökar sin förmåga att tillägna sig ett historiskt betraktelsesätt är viktiga uppgifter där arkivinstitutioner, historiker och släktforskarnas organisationer tillsammans kan bidra till att höja kvaliteten. Dokumentationen och sammanställningen av den egna forskningen möjliggör en vidare spridning av forskningsresultat i form av både populära och mera vetenskapliga skrifter – förbundets årsbok är här viktig – och pekar i samma kvalitetshöjande riktning.

Till sidtopp


carina stromberg webb

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ledamot (2012-2013)
Malgovik 172
912 91 Vilhelmina
Tel: 0940-201 23

Geografiskt ansvarsområde:
Lappland, Norrbotten, Västerbotten

Jag är född och uppvuxen i Örebro, med rötter i Bergslagen på min fars sida och rötter i Skåne på min mors sida. På en folkhögskolekurs på Medlefors i Skellefteå mötte jag Alf Strömberg från Vilhelmina, och det blev avgörande för min framtid. Jag har en bred norrlandsförankring genom att jag under årens lopp varit bosatt och yrkesverksam i norrlandslänen Jämtland, Västerbotten och Västernorrland. Jag har tyvärr inte bott i Norrbotten, men där har jag i gengäld tillbringat många fina semestrar i husvagn.

Mitt möte med lappmarkens historia har inspirerat mig att forska djupare i vad som drev människorna att söka sig till dessa trakter. Jag är sedan år 2010 ordförande för Lappmarkens släkt- och bygdeforskare, som efter några slumrande år åter har fått liv och lockat många medlemmar. Jag är också skattmästare i Johan Nordlander-sällskapet, som arbetar för att främja norrländsk humanistisk forskning. Mina övriga föreningsengagemang är suppleantplatser i styrelsen för Bernhard Nordh-sällskapet och i Härnösands stifthistoriska sällskap.

Jag hade redan som ung ett stort historieintresse, men trodde inte att jag kunde försörja mig på det. Jag satsade istället på ekonomi och har en ekonomexamen från Umeå universitet. På senare år byggde jag på med arkivvetenskap, 60 högskolepoäng. Jag har också läst Mittuniversitetets nybörjarkurs kurs i släktforskning och håller nu på med fortsättningskursen.

Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv arbetat administrativt i offentlig förvaltning, inom kommun, landsting och stat. Jag var under sex år chef för Riksarkivets avdelning SVAR, Svensk arkivinformation. När landsarkivarien i Härnösand gick i pension år 2001 blev jag rekryterad till den posten och arbetade där fram till min pensionering. Tiden på SVAR var inspirerande och intensiv i digitaliseringens första trevande år. Under min tid som landsarkivarie var jag bl.a. starkt engagerad i de stora projekten med lantmäteriarkiven och inskrivningsmyndigheternas arkiv. Genom min yrkeserfarenhet har jag fått goda kunskaper om arkiven, vilket nu är en stor tillgång i mitt föreningsengagemang och i min forskning.

Till sidtopp


Revisorer

Revisor Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. , Stockholm

Revisor Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. , Linköping

Revisorssuppleant: Tomas Risbecker, Stockholm

Revisorssuppleant: Björn Carlsson, Stockholm


Valberedning

Valberedningens ordförande:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Kåbovägen 5, 752 36 Uppsala, tel. 018-54 45 79 (hem), 010-476 84 57 (arbete), 070-715 46 61 (mobil)

Övriga ledamöter i valberedningen:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Idrottsgatan 2 D, 981 64 Boden, tel. 0921-504 13

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Banérgatan 42, 115 26 Stockholm, tel. 0708-57 50 43

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Granåsvägen 6A, 468 33 Vargön. Tel 0521-22 05 82

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tel: 070-211 06 20

Till sidtopp