#105396

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Okänd fotograf
År
1882
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Anders Nylander, Sundsvall
Uppladdare
Anders Nylander
(Kontaktuppgifter saknas. Är detta din bild?)
Uppladdarens fotografier
Uppladdad
2010-07-04 10:26:39
Tillhör album
På baksidan står det 1882 års Studenter i Strängnäs. Bakre raden fr. v. Larsson, Flodin, Lindgren och Jansson. Mellanraden Asplund privatist, Senell, A Pettersson och Flodin, Första raden Carlsson, Andersson och G Pettersson. Lösbild från samma samling som #105211 från Hälsingland.

Kommentarer (2)

Ragnar Asplund

Längst t v i mellersta raden finner man en man vid namn Asplund, privatist. Det är med största säkerhet Petrus Asplund, född den 17 december 1849 i Lo by, Styrnäs socken i Ångermanland. Han var äldste son till bonden och nämndemannen Anders Persson, född den 21 januari 1807 i Torsåkers socken mitt emot Styrnäs på södra sidan av Ångermanälven.

Om Petrus har prästen på 1860-talet med blyerts noterat ”studerar” i husförhörslängden, men var framgår inte. I nästa längd finns noterat ”Studerar” samt flyttning till Stockholm den 11 november 1876. Någon notering om inflyttning dit och då har emellertid inte återfunnits. Och det finns ett tillägg i husförhörslängden. ”Nytt flyttningsbevis d. 21/10 1882 till Hernösand under samma nummer”. Som anledning till det nya betyget anges att ”det första betyget lär hafva förkommit”.

När Petrus registrerades som inflyttad till Härnösand titulerades han ”sakförare”. Noterades som inflyttad till Härnösand från Styrnäs församling den 27 november 1882. Bostadsadress i Härnösand framgår inte av vare sig flyttningslängd eller församlingsbok. Det noterades att han ”saknar betyg från d. 11/11 76 – 27/11 1882”. Och även i fortsättningen skulle skötsamheten vad gäller att skaffa och lämna flyttningsbetyg förbli bristfällig.

Petrus Asplund kom att arbeta som redaktör på många landsortstidningar i Sverige från Piteå i norr till Västervik i söder. De flesta förordnandena verkar ha varit korta, ofta något år eller mindre. De sista åren bodde han i Stockholm, titulerades omväxlande redaktör och skriftställare. En tid tycks han ha varit anställd på tidningen Fäderneslandet i Stockholm. Som tidigare bytte han adress ofta mellan olika stadsdelar. Han avled den 28 juni 1909 och hans sista adress verkar ha varit Karlbergsvägen 23, Matteus församling. Dödsorsaken var kronisk njurinflammation enligt attest från bårhuset. Det rörde sig således om en långvarig och svår sjukdom, som kan ha föranlett vård på sjukhus, men inga sådana uppgifter är kända. Begravning skedde den 3 juli 1909. Var akten ägde rum, vilka som deltog och var han är begravd är inte känt.
Ann-Mari Bäckman

Se uppgifter om G Pettersson på foto #105395
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi