#151588

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Ha Rutbäck & Ma Schmaltz, Luleå
Tryckt information på fotografiets baksida
Hanna Rutbäck & Mina Schmaltz Fotografi-Atelier, Luleå
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Birgitta Åryd, Stockholm
Uppladdad
2014-12-16 20:05:00
Tillhör album
Okänd militär.
Ur fotoalbum hittat på Piponska husets vind i Haparanda. Albumen har troligen tillhört familjen Liljebäck #151586.

Kommentarer (1)

Håkan Bergström

Uniformskunniga Hans Högman har följande att säga på Rötter om uniformen:
"Längst ned på ärmarna finns de typiska två knapphålen som det vanliga infanteriet bar. Uniformen har två knapprader och det hade infanteriets uniformsmodell m/1860. Vapenrocken till denna uniform hade mörkblå färg medan byxorna fick blåmelerad färg (dvs. olika färg på byxor och vapenrock där byxorna var ljusare). År 1872 ändrades byxorna som nu får samma mörkblåa färg som vapenrocken. Byxorna får då beteckningen m/1872.
På fotot ovan syns tydligt att byxorna har en något ljusare färg än vapenrocken så byxorna bör vara liksom vapenrocken m/1860. I och med m/1860 infördes axelklaffar i vapenrockens färg. Mannen på fotot har epåletter varför man inte ser axelklaffarna. Epålett bars på axlarna som axelprydnad eller gradbeteckning.
På bordet ligger skärmmössa m/1865. Mössan är försedd med mössplåt. Gradbeteckningar bars på mössa m/1865 (m/1865-1899) i form av galoner. Runt mössans nedre del fanns gradbeteckningar i form av gula galoner som varierade i antal och bredd beroende på tjänstegrad. På vardera sidan om mössan bar officerare och underofficerare dessutom två stycken smala lodräta gula galoner (sergeant undantagen).
Här ser vi även en bit av de gula passpoalerna i byxorna. Vi ser också på ärmuppslaget de typiska två nyckelhålen som kännetecknar de vanliga infanteriregementena. Knapphålen på ärmuppslagen var stående och knapparna var knäppta. Uniform m/1860 bars av samtliga infanteriregementen utom av Svea- och Göta (andra) livgarde, Första- och Andra livgrenadjärsregementena samt Värmlands fältjägarregemente.
Av ramtypen att döma så bör väl även detta kort vara taget på 1870-talet? I texten under det kort som du refererar till står det att denne man var en officer vid Norrbottens Regemente. Detta regemente fick dock namnet Norrbottens Regemente först år 1892. Tidigare var det en kår med namnet Norrbottens fältjägarkår och den bildades år 1841 när dåvarande Västerbottens fältjägarregemente delades i två fältjägarkårer. Den norra kåren får namnet Norrbottens fältjägarkår.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi