Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

En miljon fria tidningssidor sökbara hos KB

jonasÖver en miljon gamla tidningssidor finns nu fritt tillgängliga i den digitala tidningstjänsten hos Kungliga biblioteket, KB.

Det rör sig alltså om sidor som är från 1901 eller tidigare – den tidpunkt där KB för närvarande drar sin gräns för vilka sidor man av upphovsrättsliga skäl visar fritt på nätet.

För närvarande pågår digitaliseringen med hjälp av pengar från Riksbankens jubileumsfond, och det går snabbt framåt. På bara ett par månader har 200 000 sidor digitaliserats och nu har alltså miljonvallen sprängts.

– Digitaliseringsmaskinerna uppe i Fränsta går för högtryck. Det känns kul att vi kan hålla det här tempot, säger Jonas Ahlberg som arbetar med digitaliseringen på KB.

Kompletteringar i höst

De 10,2 miljoner kronor man fått från jubileumsfonden är öronmärkta till digitalisering av sidor som kan visas fritt. De räcker ungefär till årskiftet, då 1,5 miljoner fria sidor ska vara digitaliserade och klara. Det är en fjärdedel av de sidor från 1901 eller tidigare som finns i KB:s samlingar.

Under senhösten kommer man enligt Jonas Ahlberg framför allt att jobba med kompletteringar, det vill säga enstaka sidor och nummer som saknas.

– Sedan är de här pengarna slut, och då måste vi ha gjort klart med ny finansiering för fortsatt digitalisering under 2018 och framåt. Det tar mycket tid att leta pengar, säger han.

Diskussioner förs ständigt med potentiella finansiärer, men inget är klart. Jonas Ahlberg säger sig dock vara optimist och hoppas att man ska hitta de pengar som krävs för att fortsätta arbetet i samma snabba takt som nu.

Upprop pågår fortfarande

Parallellt pågår Sveriges Släktforskarförbunds upprop för att de digitaliserade tidningarna ska släppas fria ända fram till år 2000 – en debatt som Jonas Ahlberg välkomnar.

– Det är en fråga som berör väldigt många, givetvis. Det är som det är just nu, men jag tycker det är bra att man lyfter frågan, säger han.

Missa inte att skriva på och sprida uppropet om du inte redan gjort det!

På bilden: Jonas Ahlberg

Big Gust – störst i Sverige och i USA

Big Gust 100 mindreSläktforskarnas årsbok innehåller i år, förutom de sedvanliga genealogiska uppsatserna, även en rad spännande och kanske lite ovanliga berättelser med släktforskningsanknytning. En sådan är Ulf Eneroths artikel om "Holms-jätten".

Mätte 232 centimeter

Anders Gustaf Hagberg (1872-1926) kom från Odensvi socken utanför Köping och mätte 232 centimeter i strumplästen. Det finns många berättelser om Big Gust, som han också kallades, och Ulf Eneroth har utforskat dem alla.

Den långe mannen från Odensvi kom att utvandra till USA där han slog sig ned i staden Grantsburg i Wisconsin. Han blev till en lokal legend och har till och med förärats en staty (i övernaturlig storlek).

Många spännande artiklar

Historien om Big Gust är bara ett av många spännande inslag i Släktforskarnas årsbok 2017. En artikel av radiokändisarna Gunilla Norlund och Elisabeth Renström lockar exempelvis också till läsning med sin fiffiga rubrik: "Släktband lyfter röster från förr".

Missa inte ditt exemplar av årsboken – förköp den här! Erbjudandet gäller till och med söndag.

Missa inte att förköpa Släktforskarnas årsbok!

arsboken 2017 omslagArtiklar om okända källor, underutnyttjade arkiv och levnadsöden av vitt skilda slag. Släktforskarnas årsbok 2017 är, precis som tidigare upplagor, en minst sagt späckad historia!

Årsboken har ända sedan 1989 varit något av en institution för släktforskare och det självklara forumet för djuplodande artiklar om släktforskning och angränsande ämnen.

Årets redaktör, Ted Rosvall, berättar mer om innehållet i boken i den här artikeln. Dessutom presenteras ett urval av artiklarna här.

Förköp med 100 kronors rabatt

Fram till den 30 april kan du förköpa årsboken för endast 250 kronor styck (ordinarie pris: 350 kronor). Erbjudandet gäller bara en dryg vecka till, så passa på!

Du som förköpt Släktforskarnas årsbok 2017 får den per post under juni månad.

Halmstad laddar för Släktforskardagarna

halmstad2webb
Om fyra månader, så när som på en dag, slås dörrarna upp för Släktforskardagarna 2017. Årets värdförening är som bekant Hallands Släktforskarförening, och förberedelserna är i full gång.

– Det känns jättebra, vi har koll på läget. Det är finjusteringarna som kommer nu, säger föreningens ordförande Inger Gärdfors.

I förra veckan fick Sveriges Släktforskarförbunds styrelse och Rötterredaktionen en guidad visning i lokalerna. Halmstad Arena är nybyggd, fräsch och väl tilltagen – trots att runt 85 utställare är klara kommer det att bli lagom luftigt mellan montrarna.

Även om fokus ligger på sport händer det allt möjligt i arenan. En schackturnering har just gått av stapeln och planeraren Kent Johansson är entusiastisk över att just Släktforskardagarna kommer på besök.

– Det är sånt här vi gillar. Det ska alltid hända något i arenan oavsett vilket intresse du har, säger han.

Den 26 och 27 augusti kommer de rymliga hallarna att krylla av glada släktforskare. Föreläsningsprogrammet är också det späckat, och många av föreläsningarna anknyter till temat "Vägar till västerhavet".

– Femtio, sextio procent av föreläsningarna kommer att handla om det, säger Ulf Josefsson, vice ordförande i Hallands Släktforskarförening.

Släktforskardagarna 2017 arrangeras av den lokala föreningen i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund och med Arkiv Digital som huvudsponsor. På hemsidan, sfd2017.se, hittar du nu massvis av information som hjälper dig att ladda upp för sensommarens höjdpunkt.

Framöver kommer du att kunna läsa mer om mässan, utställarna och föreläsningarna här på Rötter och i Släkthistoriskt Forum.

På bilden: Ulf Josefsson, Kent Johansson och Inger Gärdfors i en av hallarna.

Påsktävlingen ÄttelÄGG avgjord

pansyssmallPåsktävlingen ÄttelÄGG lockade många med sina kluriga frågor – snittet låg på över 500 tävlande per dag!

Under de åtta dagar som tävlingen pågick drog vi varje dag en vinnare bland dem som svarat rätt på dagens fråga. Dessa vinner varsin trisslott:

1. Peppe Engström
2. Leif Wahlqvist
3. Anna Haak
4. Carl Strandberg
5. Björn Fredriksson
6. Lena Lindqvist
7. Kristina Nilsson
8. Anna-Carin Funseth

Bland dem som svarat rätt på samtliga åtta frågor drog vi tio finalister. Så här ser prisbordet ut:

1:a pris – Påskägg + Valfri handbok och skiva/USB-minne från Rötterbokhandeln
2:a pris – Påskägg + Valfri handbok från Rötterbokhandeln
3:e-10:e pris – Släktforskarens lilla faktabok 2

1:a pris - Stig Geber
2:a pris - Christina Eliasson
3:e pris - Ulf Holmberg
4:e pris - Ulrika Sääf
5:e pris - Per Frisell
6:e pris - Birgitta Johannesson
7:e pris - Björn Fredriksson
8:e pris - G-I Fridholm
9:e pris - Märta Olsson
10:e pris - Anita Eriksson

Vi säger grattis till alla vinnare!

Senaste nytt

2017-04-28 15:28
en-miljon-fria-tidningssidor-digitaliserade-hos-kb
Över en miljon gamla tidningssidor finns nu fritt tillgängliga i den digitala tidningstjänsten hos Kungliga biblioteket, KB. Det rör sig alltså om sidor som är från 1901 eller tidigare – den tidpunkt där KB för närvarande drar sin gräns för...
2017-04-26 16:06
big-gust-stoerst-i-sverige-och-i-usa
Släktforskarnas årsbok innehåller i år, förutom de sedvanliga genealogiska uppsatserna, även en rad spännande och kanske lite ovanliga berättelser med släktforskningsanknytning. En sådan är Ulf Eneroths artikel om "Holms-jätten". Mätte 232...
2017-04-25 09:49
halmstad-laddar-foer-slaektforskardagarna
Om fyra månader, så när som på en dag, slås dörrarna upp för Släktforskardagarna 2017. Årets värdförening är som bekant Hallands Släktforskarförening, och förberedelserna är i full gång. – Det känns jättebra, vi har koll på läget. Det är...
2017-04-21 16:00
missa-inte-att-foerkoepa-slaektforskarnas-arsbok
Artiklar om okända källor, underutnyttjade arkiv och levnadsöden av vitt skilda slag. Släktforskarnas årsbok 2017 är, precis som tidigare upplagor, en minst sagt späckad historia! Årsboken har ända sedan 1989 varit något av en institution för...
2017-04-19 11:11
pasktaevlingen-aettelaegg-aer-avgjord
Påsktävlingen ÄttelÄGG lockade många med sina kluriga frågor – snittet låg på över 500 tävlande per dag! Under de åtta dagar som tävlingen pågick drog vi varje dag en vinnare bland dem som svarat rätt på dagens fråga. Dessa vinner varsin...
2017-04-18 15:14
slaektforska-med-dna-ater-i-lager
Intresset för DNA-släktforskning tycks inte vara på väg att plana ut – tvärtom. Samma sak med handboken "Släktforska med DNA" som varit en av Rötterbokhandelns mest efterfrågade produkter sedan den kom ut 2015. Nu finns den åter i lager,...
2017-04-18 11:57
loesning-i-sikte-foer-svenska-migrationscentrets-material
I början av mars gick Svenska Migrationscentret i Karlstad i konkurs med 12,5 miljoner kronor i skulder. Framtiden för föreningens material har sedan dess varit oviss, men nu tycks en lösning vara nära.– Det som händer i dagsläget är att vi för...
2017-04-12 16:08
pasktraditioner-aettelaegg-och-oeppettider-pa-kansliet
I dag är det dymmelonsdag – den dag på året som fått sitt namn av traditionen att vira in kyrkklockans metallkläpp med tyg eller byta ut den mot en trästav, dymmel. Syftet var att markera att påskfriden hade börjat. Dagarna dymmelonsdag,...
2017-04-09 16:02
arvid-lundbaecks-stiftelse-utlyser-stipendier-foer-slaektforskningsprojekt
Nu är det återigen möjligt att söka stipendium från Arvid Lundbäcks stiftelse. Projekt som kretsar kring domböcker har extra stor chans att få pengar den här gången. Fröet till Arvid Lundbäcks stiftelse såddes redan på 1970-talet av Arvid...
2017-04-07 07:30
laer-dig-om-gamla-lagar-och-bestaemmelser
Det är inte alltid vi tänker på dem, men lagar och bestämmelser ramar i stor utsträckning in våra liv. På samma sätt var det förstås för våra anfäder och anmödrar. I dag släpper Sveriges Släktforskarförbund en ny, fräsch och uppdaterad version...
2017-04-05 14:04
pa-brottets-bana-i-slaekthistoriskt-forum
Om bara några dagar når årets andra nummer av Släkthistoriskt Forum sina prenumeranter. Nummer ett sålde slut i rekordfart – att prenumerera är det bästa sättet att förvissa sig om att inte missa något nummer av tidningen! För bara 250 kronor...
2017-04-03 10:29
kb-svarar-pa-sveriges-slaektforskarfoerbunds-tidningsupprop
Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie och Erland Ringborg, förbundsordförande. Sveriges Släktforskarförbund håller just nu i ett upprop för en friare tillgång till de svenska dagstidningar som digitaliserats av Kungliga biblioteket, KB....
2017-03-31 09:13
pallplats-foer-vallonska-roetter-seger-foer-svenskarna-och-deras-faeder
"Vallonska rötter" kom på en hedrande andraplats i Nättidningen Svensk Historias omröstning "Årets bok om svensk historia 2016". Det tycker vi förstås är roligt – tack till alla som röstat på vår fina handbok! Överlägset flest röster fick...
2017-03-30 16:32
i-vaentan-pa-sveriges-doedbok-7
Går du också och väntar på Sveriges Dödbok 7? I november i år kommer en förhandsutgåva, och målet är att en slutgiltig version – med uppgifter om alla döda 1860-2017 – ska ges ut i november 2018. I dag gästbloggar Anders Berg här på...
2017-03-28 12:09
slaektforskning-i-sydost-i-helgen
På lördag, den 1 april, går Släktforskning i Sydost av stapeln i Oskarshamn. Den lokala mässan, som i år arrangeras för tredje gången, är ett samarbete mellan fyra släktforskarföreningar: Person- och Lokalhistoriskt Forskarcentrum (PLF),...