Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


16
apr
Släktforskarjour

Nässjöbygdens Släktforskare


16
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


16
apr
Forskarcafé - "Hur sparar vi vår släktforskning?"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


16
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


16
apr

17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

December månads röttervän heter Ann-Christin Halvarsson 68 år från Österäng i Kristianstad.

Ann-Christin berättar att hon släktforskat i många år.

"Jag började i början på 1970-talet när man fick lov att beställa rullfilm på biblioteket. Det var en man här i Kristianstad som höll i den första kursen jag gick i." "Ren och skär nyfikenhet gjorde att jag började. Jag tror att jag hade hört någonting om släkten som väckte intresset, och så började jag." "Min pojke var nyfödd minns jag. Han föddes 1969."

Någon gång i ett senare skede rann saker ut i sanden och blev bortglömt. Men 1990 började Ann-Christin om och gick en ny kurs för Ewa Nilsson (f.d. Johansson), som lett kurser i Kristianstadstrakten i många år. Sen har det blivit släktforskande till och från, men intresset finns alltid kvar.

På frågan om hon hittat något intressant att lyfta fram, svarar Ann-Christin att det finns det inte. Men några minuter senare får red. höra att hon haft en hel del förfäder och släktingar som arbetat inom gruvindustrin, framför allt i södra Smålands diabasgruvor där man bröt denna bergart för att tillverka prydnadssaker och gravstenar.

"Så mycket bönder fanns inte, avslutar hon, det var mycket skogsfolk från nästan hela landet. Skogvaktare och andra som hörde till gruvorna."

Författaren Harry Martinson som bodde i Lönsbodatrakten som barn ger denna målande beskrivning i boken Nässlorna blomma: "Män i slokhattar växte ur marken. Vart barnen än gingo för att leka öppnade sig avgrundsdjupa stenbrott svartmyllrande av män med dynamit i händerna. Deras munnar voro fyllda av eder, sånger och väldiga försäkringar. De borrade in järnkäppar i berget; slog ner dem med släggor och så sköt de. Eld i berget! skrek de och klungade ihop sig i passet. Då dånade det där nere och stationssamhället gungade till. Så var det varje dag, hela dagen, överallt var förbjudet att gå. Landskapet var uppfläkt och urholkat."

------------------------------
Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fem årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977-1981. Det andra priset består av Urban Sikeborgs "Latin för Släkthistoriker" som är till stor nytta för alla som forskar i svenska kyrkböcker.