pris webbEn emigrantexpert med engagemang på många fronter och en entusiast som fått med ungdomen på tåget. Anna-Lena Hultman från Ulricehamn och Donald Freij från Värnamo var två av dem som mottog fina utmärkelser under Släktforskardagarna i Umeå.

"Anna-Lena är en oerhört kunnig, generös, entusiasmerande och noggrann person som väl förtjänar att hedras med Victor Örnbergpriset".

Så löd den fina motivering från Borås Släktforskare som ledde till att Anna-Lena Hultman utsågs till årets mottagare av Victor Örnbergs hederspris. Priset, i form av ett diplom och en check på 10 000 kronor, delades ut under Släktforskardagarnas bankett.

- Det är jättekul. Man känner sig hedrad, säger pristagaren.

Anna-Lena Hultman bor utanför Ulricehamn i Västergötland, och det var här hennes intresse för emigrantforskning uppstod. När hon började undersöka hembygdens historia blev hon snabbt varse att utvandringen västerut varit ovanligt stor.

- Min forskning växte snabbt till att omfatta hela Västergötland, och hela Sverige. Det är ju så när man blir biten av något, säger hon.

CD-skivan Emibas, som gavs ut 2005 och innehåller uppgifter om närmare 1,1 miljon migranter, var Anna-Lena Hultmans första stora projekt för Svenska Släktforskarförbundet. Många har lagts till högen sedan dess - flera versioner av Sveriges dödbok har haft henne som projektledare; "Namn åt de döda" och Gravstensinventeringen likaså.

Den sistnämnda är hon extra stolt över.

- Där tycker jag verkligen att jag gjorde en stor insats, för jag fick kämpa en del för att få igenom det.

Victor Örnbergs hederspris delas ut sedan 1990 till personer som gjort stora insatser för släktforskningen. 

Värnamobon Donald Freij, släktforskare sedan 46 år tillbaka, har gjort det på andra sätt. När några elever på gymnasiet i Värnamo ville lära sig släktforska var det han som ryckte ut.

- Jag frågade läraren om hon kunde släktforska. Hon svarade nej, så då sa jag 'då kommer du hem till mig på söndag så lär jag dig', berättar han.

Det blev starten till ett lyft. Donald Freij har sedan dess engagerat många unga med sin entusiasm och sina kunskaper på släktforskningens område. Dels har han utbildat andra lärare i släktforskning, dels har han själv föreläst för flera årskullar gymnasieelever och dessutom gett en "livlina" genom att svara på elevernas frågor i mejl. Allt på ideell basis.

För denna insats belönades Donald Freij med Genealogisk Ungdoms stipendium på 5 000 kronor under Släktforskardagarna.

- Många fortsätter släktforska efter att läsåret är slut. Jag kan träffa på unga när jag är och handlar som berättar om sin släktforskning. Det är väldigt roligt, säger han.

Till Årets eldsjäl under Släktforskardagarna utsågs Björn Johansson, nominerad av Föreningen DIS. Rolf Hammarstedt, Ingalena Marthin, Lars-Olof Nordesjö och Guy Persson fick hedersdiplom. Gunnar Dahl prisades för sin släktbok "Sanning, skröna och muntlig tradition"; John-Elon Vikström för "Doroteaborna - 1935".

På bilden: Anna-Lena Hultman och Donald Freij.

Annonser