handskrift neaForskare på Uppsala universitet arbetar med ett projekt som ska göra äldre handskrifter sökbara. De konstaterar att möjligheten att till exempel kunna googla i handskrivna texter skulle revolutionera forskningen inom de humanistiska ämnena.

Det är överflödigt att säga att tekniken skulle vara av minst lika stort intresse för släktforskare om den görs tillgänglig.

När äldre böcker digitaliseras används ofta en typ av programvara som tolkar de tryckta bokstäverna och "översätter" dem till digital text, tekniken kallas OCR (Optical Character Recognition). När det gäller handskrifter är det en annan typ av teknik som används - HTR-teknik (Handwritten Text Recognition).

Fler vill vara först med tekniken

Men HTR-tekniken är ännu i sin linda och på Uppsala Universitet konstaterar forskarna att är med i en världsomspännande kapplöpning där stora pengar står på spel.

I en artikel på Uppsala Universitets webbplats förklarar forskarna hur det konkreta arbetet ser ut - det handlar om textavkodning, en metod där datorn tolkar den digitala bilden av texten. Forskarna försöker undvika texttolkning eftersom handskriven text kan se väldigt olika ut beroende på vem som håller i pennan. I stället vill man lära datorn att tolka materialet. Med hjälp av expertkunskaper försöker man leda datorn rätt på en liten del av materialet och sedan automatisera det.

Det tvärvetenskapliga forskningsprojektet "From Quill to Bytes", (Från gåspenna till digital information), är tänkt att på sikt resultera i en färdig programvara.

Läs mer på Uppsala universitets webbplats

Annonser