Många av databaserna släktforskare använder sig av i sin forskning i dag är till stor del ett resultat av frivilliga krafters idoga arbete. Utan dessa eldsjälar hade möjligheterna för dagens släktforskare varit betydligt mer begränsade.

Släktforskarförbundets ordförande, Erland Ringborg, har på inbjudan av Riksarkivet deltagit i en workshop i belgiska Leuven inom ramen för ett EU-projekt som handlar om hur institutioner inom kulturarvsområdet kan engagera volontärer i sin verksamhet med hjälp av digital teknik. Något som inte är så vanligt inom släktforskningsområdet. Däremot kunde Erland Ringborg visa på hur släktforskarorganisationerna i Sverige har tagit egna initiativ och mobiliserat enskilda släktforskare, vilket har gett mycket konkreta resultat.

- Exempel på sådana är genomgången i förbundets regi av församlingarnas dödböcker, som utgör grunden för databasen i Sveriges dödbok, liksom Genealogiska Föreningens digitalisering och indexering av journaler över inrikes pass i de offentliga arkiven.

- Det är ju insatser som inte bara släktforskarna utan också arkiven själva och akademiska forskare har glädje av, säger Erland Ringborg.

erland mindre

Sveriges Släktforskarförbunds ordförande Erland Ringborg

Annonser