fredrik ny bloggareEn ny bloggare har anslutit sig till Rötterbloggen – Fredrik Mejster, 24 år, är en juridikstuderande med ett stort intresse för barn- och familjerätt, särskilt i historisk bemärkelse.

Han är född och uppvuxen i Gävle, men har rötterna i så gott som hela landet förutom i de allra sydligaste och nordligaste delarna. Favoritförsamlingarna är Holmestad och Öttum i gamla Skaraborgs län där större delen av släkten på pappas sida finns. Vissa grenar går också utanför Sverige, t.ex. till Finland, Norge, Tyskland och Belgien.

Han berättar om sig själv:

"Jag är medlem i flera släktforskarföreningar och driver ett eget nätverk med två jämnåriga som syftar till att lyfta fram släktforskning bland yngre. Vi kallar oss "Unga Släktforskare". Jag är också ledamot i fondnämnden för Genealogisk Ungdoms stipendium och suppleant i Genealogiska Föreningens styrelse. Mitt största intresse är emigrantforskning, vilket jag fick möjlighet att utveckla i våras då jag var en av släktforskarna för den fjärde säsongen av TV-serien "Allt för Sverige".

Det var som 16-åring jag började släktforska, efter att ha fått höra av min farfar om hans två emigrerade morbröder. En av dem sades ha hamnat på Hawaii och blivit chefselektriker på flottbasen Pearl Harbor, vilket senare visade sig stämma. Intresset var väckt och resulterade i att jag tog kontakt med avlägsna släktingar som jag senare också besökte på Honolulu.

Det som är mest spännande med släktforskning är inte att komma så långt tillbaka som möjligt och samla på namn och födelsedatum. Jag fokuserar hellre på de generationer som är lite närmare mig och som jag kan hitta mer spännande information om. Att leta fram bouppteckningar, skolbetyg och sjukjournaler är just sådant som kan ge "döingarna" lite mer "kött på benen". Att hitta ett fotografi på personen är förstås ännu bättre och det har jag flera gånger lyckats med genom intensivt forskande på bredden.

Sedan 1,5 år tillbaka håller jag kurser i släktforskning, numera både för nybörjare och fortsättare. Att vara kursledare är väldigt roligt och lärorikt - ingen kurs är den andra lik och man ser saker i ett nytt ljus när man ska förklara dem för andra. Tillsammans med ett tiotal andra släktforskare driver jag också ett släktforskarkafé i Alunda utanför Uppsala. Vi träffas en gång i veckan för att släktforska, fika och hjälpas åt med olika problem som vi stöter på längs vägen."

Vi ser med stor spänning fram emot Fredriks första blogginlägg.

Ett stort tack vill vi också rikta till Eva Lejrin som har slutat att blogga för Rötter – det var väldigt roligt att få följa förberedelserna inför årets släktforskardagar i Karlstad på nära håll!

Gå till Rötterbloggen

Annonser