Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


18
apr
Karlstad - Släktforskar-Café

Värmlands Släktforskarförening


18
apr
Johannes Rudbeckius och hans ättlingar

Västerås Släktforskarklubb


18
apr

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Sveriges Släktforskarförbunds styrelse har beslutat att tilldela Carl Szabad Victor Örnbergs hederspris 2013. Prissumman är på 10 000 kr och kommer att utdelas i samband med Släktforskardagarna i Köping.

Få enskilda har betytt så mycket för svensk släktforskning som Carl Szabad. Han har genom åren bidragit på många sätt till att släktforskare i Sverige och utomlands fått ta del av nya källor. Det vi främst tänker på är hur han bidragit till att revolutionera svensk släktforskning och dess förutsättningar genom att ta initiativ till olika cd/ och dvd/produktioner med Sveriges dödbok som flaggskepp.

Carl Szabad har varit engagerad i släktforskarrörelsen under decennier, både på ideell basis som kassör i StorStockholms Genealogiska förening (SSGF) och på yrkets vägnar som tidigare anställd av Sveriges Släktforskarförbund. Han har genom sitt starka personliga engagemang som släktforskare skaffat sig en ingående kunskap om många olika typer av källor, och han har använt sin expertis till att göra dem tillgängliga för andra släktforskare.

Den första upplagan av cd:n Sveriges dödbok (som täckte åren 1968/ 1996 och som gavs ut 1997) var frukten av en idé Carl Szabad fick 1995. Han letade reda på gamla digitala myndighetsregister och databaser som skapats med teknik som hade hunnit bli föråldrad, och tillsammans med digitaliseringsexperten och arkivarien Johan Gidlöf, som kom att bli hans nära samarbetspartner genom åren, utvecklade han innovativa tekniker för att ta tillvara detta digitala material och förvandla det till en enhetlig produkt av hög kvalitet med stort användningsområde. Därigenom revolutionerades förutsättningarna för att forska i modernt material i Sverige. Carl Szabad fortsatte därefter jakten på digitala register hos svenska myndigheter för att successivt utöka tidsspannet för senare versioner av Sveriges dödbok.

Likaså har Carl Szabad haft en mycket stor betydelse för tillkomsten av bl. a. de olika skivorna i serien Sveriges Befolkning och Begravda i Sverige, vilka publicerats av Sveriges Släktforskarförbund och Riksarkivet SVAR. Begravda i Sverige var en vidareutveckling av cd-skivan Begravda i Stockholm som Carl Szabad tagit initiativ till inom SSGF. Dessa cd/ och dvd/skivor är alla resultaten av ett hårt och tålmodigt arbete, från både Carl Szabads och Johan Gidlöfs sida. Carl Szabads inspiration och drivkraft i kombination med höga kvalitetskrav har varit avgörande för att dessa projekt har kunnat förverkligas med sådan framgång, i flera fall också för att de ens kommit till stånd. Det är ingen överdrift att säga att han i praktiken har räddat digitala källor som antagligen annars skulle ha gått förlorade för eftervärlden som oläsbara, och att han i samarbete med främst Johan Gidlöf men också med andra engagerade byggt upp databaser som till och med har bättre kvalitet än ursprungsmaterialet.

Men inte nog med det, Carl Szabad har dessutom varit delaktig i skapandet av flera nätdatabaser på Nättidningen RÖTTER. Ett exempel är Socken-Sök, en databas över Sveriges församlingar med angivande av län, landskap, kommun och härad. Inom SSGF initierade han projektet att registrera uppgifter om över 7 000 barnhusbarn ur rullorna för Allmänna barnhuset i Stockholm, något som resulterade i databasen Barnhus-Sök och så småningom en cd.

Som projektledare har Carl Szabad också varit med och tagit fram omfattande bokverk som används flitigt av släktforskare, som faksimilutgåvan av Gustaf Elgenstiernas sjubandsverk Den introducerade svenska adelns ättartavlor (1998), de två stora supplementbanden med rättelser och kompletteringar (2008) och faksimilutgåvan av Leonard Bygdéns Hernösands stifts herdaminne (2004).

Carl Szabad har som släktforskare även publicerat flera artiklar i Släktforskarnas Årsbok. Däribland en artikel 2001 som innehåller en omfattande samling kompletterande personuppgifter om präster i Ångermanland, uppgifter hämtade främst ur primärkällor från medeltid fram till år 1700. På ideell basis har han de senaste åren även svarat för support på förbundets presentationsprogram till olika föreningar.

Sveriges Släktforskarförbund vill dock med årets Victor Örnbergs Hederspris särskilt uppmärksamma de initiativ Carl Szabad har tagit till de digitala databaserna, hans starka drivkraft och hans stora engagemang för att säkerställa att produkterna alltid håller en hög kvalitet.