Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Helena Nordbäck
23 april 2024
För någon tid sedan ögnade jag igenom ett program för en körkonsert. Ett av styckena var författat av ’Hildegard av Bingen’. Någonstans ringde en klocka, jag hade för mig att hon levat för ganska länge sedan. En titt i källorna bekräftade den teorin....

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

24
apr
Forskarträff

Kullabygdens Släktforskare


24
apr
Medlemscafé med frågor om DNA och vanlig släktforskning

Lomma-Burlöv Släkt- och Folklivsforskare


24
apr
Temakväll

Falubygdens Släktforskarförening


24
apr
DNA Café Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


24
apr
BSF Medlemsmöte

Botvidsbygdens Släktforskarförening


24
apr
”i kum frå Wenjad”

Skövde Släktforskarförening


25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Många museer och arkiv arbetar i dag för fullt med att göra sina samlingar tillgängliga online. Exempel på övergripande databaser med det syftet är Riksantikvarieämbetets Platsr, där museer, arkiv och privatpersoner kan ladda upp bilder och annat material knutet till en geografisk plats. Nordiska museets Digitalt Museum är en onlinedatabas där framför allt museer kan ladda upp sina bildsamlingar. Båda webbplatserna är förstås av stort intresse för släktforskare som är ute efter att ta reda på mer om sina anfäders levnadsförhållanden.

Men det finns också många lokala samlingar att botanisera bland på nätet – i onlinedatabasen Sök i samlingar kan du upptäcka Eskilstunas historia genom historiska bilder, föremål och dokument. Fotona och de scannade dokumenten bevaras av Eskilstuna stadsmuseum och Eskilstuna stadsarkiv, Eskilskällan.

Eskilstuna stadsarkiv fyller 50

I år fyller Eskilstuna stadsarkiv fyller 50 år. Som en del i jubileumsfirandet blir nu mer än 100 år av kommunala protokoll sökbara i databasen Sök i samlingar.

I databasen Sök i samlingar kan du nu söka bland dokument, fotografier och föremål och få träffar i alla tre kategorierna. En sökning på Fristadstorget ger till exempel exakt 600 träffar –509 foton, 88 dokument och 3 föremål berättar på olika sätt om torgets historia.

Personhistoriska uppgifter

Framför allt i de äldre protokollen finns ofta noteringar om personer och levnadsförhållanden. I protokollet från Fors kommunfullmäktige från 1888 står till exempel att "av hundskattemedel beviljades skodon till änkan Lindbergs i Eriksdal son Hjalmar." Äldre tiders fattigdom och klasskillnader framträder tydligt i dokumenten.

Botanisera bland bilder och dokument - Sök i samlingar

sok i samlingar