Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


18
apr
Karlstad - Släktforskar-Café

Värmlands Släktforskarförening


18
apr
Johannes Rudbeckius och hans ättlingar

Västerås Släktforskarklubb


18
apr

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

ArkivDigitalNu har ArkivDigital passerat 50 miljoner färgbilder av gamla böcker och andra handlingar i sitt digitala arkiv. Eftersom de flesta bilder innehåller ett helt bokuppslag innebär detta nära 100 miljoner avfotograferade sidor för historisk forskning.

Startade som hobbyverksamhet

Mycket har hänt sedan ArkivDigital startade som hobbyverksamhet år 2004. Aktiebolaget bildades i slutet av 2005 och bilderna såldes först på CD-skiva. I augusti 2007 lanserades den första programvaran som gav användarna möjlighet att nå hela bildarkivet via Internet. Sommaren 2008 gick ArkivDigital samman med företaget DigiArkiv och fotograferingsarbetet utökades. Resten är, som man säger, historia.

Fortsatt hög takt

De senaste åren har ungefär 10 miljoner bilder gjorts tillgängliga om året och numera läggs omkring 600 000 nya bilder upp varje månad. ArkivDigitals VD Mikael Karlsson är förstås stolt över att den magiska gränsen har passerats och han lovar att företaget kommer att fortsätta fotografera och digitalisera i samma höga tempo även framöver.

Dessutom kommer man under hösten lansera en ny tjänst för beställningsfotografering av domböcker och under 2015 kommer Sveriges befolkning år 1950 bli sökbar i ArkivDigital.

ArkivDigitals webbplats: www.arkivdigital.se