Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Leonore-vapen litetPrinsessan Leonore har blivit förlänad titeln hertiginna av Gotland. I samband med dopet av prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills dotter den 8 juni presenterades hennes eget vapen – ritat av den heraldiska enheten på Riksarkivet.

Innehåller viktiga symboler

Ett personligt heraldiskt vapen fungerar som ett slags logotype för personen det representerar. Ofta innehåller det viktiga symboler: Liksom Sveriges riksvapen pryds prinsessan Leonores vapen av en mindre hjärtsköld, innehållande Vasaättens och ätten Bernadottes vapen. Den stora skölden innehåller bland annat symbolen för Sverige – de tre öppna kronorna. Det krönta lejonet representerar Folkungaätten. Speciellt för Leonores sköld är att den också innehåller baggen, som är en del av Gotlands vapen.

Henrik Klackenberg, statsheraldiker på Riksarkivet, förklarar att vapnets utformning följer en sekellång tradition för svenska prinsessor: en oval sköld och en speciell krona.

Adliga vapen

Heraldiska vapen började användas runt om i Europa under 1100-talet som ett sätt att skilja vän från fiende i en tid då riddarna bar heltäckande rustning. Men snart började man använda de heraldiska vapnen även i fredliga sammanhang.

Typiskt för det personliga vapenbruket är adelns användning av sina vapensköldar under 16- och 1700-talen. Riddarhuset i Stockholm har en egen vapenexpert och här finns den introducerade adelns vapenskölder målade på kopparplåtar och i Riddarhussalen täcker de väggarna från golv till tak. Under samma tid förekom det att även präster, borgare och bönder använde sig av personliga heraldiska vapen. Det kan du läsa mer om i det kommande numret av Släkthistoriskt Forum som landar i prenumeranternas brevlådor under nästa vecka.

Riksarkivet avsvarar

I Sverige finns landskapsvapen, länsvapen, kommunvapen och vapen som symbol för myndigheter. Det är Riksarkivet som ansvarar för statens och myndigheternas heraldiska vapen och symboler. De har nyligen lanserat en app med vapen för kommuner, län, landskap och andra myndigheters vapen och emblem. Där finns även prinsessan Leonores vapen.

riksarkivet.se