Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr

16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


17
apr
Guidad visning av Krigsarkivet, Arninge, Mätarstigen 17

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

sv bef webbEn av anledningarna till att Sveriges befolkning nu snart finns för varje årtionde sedan slutet av 1800-talet är att släktforskarföretag och andra aktörer samarbetar för att täcka upp olika decennier. Om det kan man läsa i en artikel som nyligen publicerats i Helsingborgs Dagblad (länk nedan).

På Släktforskardagarna i augusti släpps dvd:n Sveriges befolkning 1910 av Riksarkivet. Och det är bara början - redan i höst kan 1950 och 1960 bli tillgängliga online genom ArkivDigital och inom några år kommer en skiva för Sveriges befolkning 1930. Ännu fler årgångar är planerade.

Viktiga hjälpmedel för släktforskare

I höst lanserar ArkivDigital folkräkningarna för 1950 och 1960. Men de kommer inte att ges ut som dvd-skivor utan kommer i stället ingå i någon av deras abonnemangstjänster. I en artikel i Helsingborgs Dagblad förklarar Riksarkivets Anders Nordström att Riksarkivet därför satsar på att i stället registrera folkräkningarna 1920 och 1940 längre fram.

Sveriges befolkning finns utgivna som cd/dvd-skivor utgivna av både Riksarkivet och Sveriges Släktforskarförbund och några av dem har tagits fram som ett samarbete mellan organisationerna. De innehåller folkbokföringsuppgifter och i de flesta fallen är det Statistiska centralbyråns avskrifter av kyrkans husförhörslängder som utgör källmaterialet. Tidigare utgivna cd/dvd för Sveriges befolkning är 1880, 1890, 1900, 1970, 1980 och 1990.

Riksarkivet även påbörjat registrering av folkräkningarna 1860 och 1870 enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad.

Läs mer om samarbetena kring Sveriges befolknings-projekten i Helsingborgs Dagblad