SHF 3 2020 rotter
Hur hittar jag släktens stadsbor? Varför visar mitt DNA-test på en massa okända finska släktingar? Och hur stod det till med mina släktingars ekonomi – egentligen? Det är några av frågorna du får svar på i det senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som förhoppningsvis har landat i brevlådan lagom till midsommar. 

Bland släktforskare har äldre tiders stadsbor rykte om sig att vara svårfångade. Det stämmer delvis, men det finns också mycket som väntar på att bli upptäckt i stadsarkiven.

 

STrandvagen litenOlle Söderström tar i temat Stadsforskning oss med på en resa tillbaka till tiden då huvudstaden började dra till sig allt fler invånare.

I det senaste numret av Släkthistoriskt Forum bjuder temat "Stadsforskning" på en tidsresa tillbaka till städernas trånga gränder, slamrande fabriker och rastlösa invånare. Tillsammans med en hel del tips till dig med svårfångade anor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping.

DNA-frågan om befolkningssegment

Peter sjolund webb u zwengerPeter Sjölund hjälper dig med DNA-släktforskningen i varje nummer av Släkthistoriskt Forum. Foto: Ulrika Zwenger.

Många svenskar som har testat sig får mängder av DNA-matchningar från ­Finland. Men det behöver inte betyda att du har större delen av släkten på andra sidan Östersjön.

Det finns nämligen inte mindre än tre olika saker som gör att vårt DNA liknar varandra.

Många har hört talas om befolkningssegment, men vad är det egentligen och hur kan jag få reda på om jag bär på sådana? Peter Sjölund reder som vanligt ut mysteriet i DNA-frågan.

Med spenderbyxorna på

Hade släktingarna det knapert eller välbeställt? Levde de över sina tillgångar eller lånade de rentav ut pengar till grannarna? Eva Johansson lyfter fram sockenbankirernas roll i de mycket lokala ekonomiska system som stod våra anfäder till buds.

Bouppteckningen kan nämligen berätta betydligt mer om de ekonomiska förhållandena än vad som kan tyckas vid första anblick.

uppslag 3 2020

Ett hemman är ett hemman är ett...

Michael Lundholm reder ut ett begrepp som släktforskare ofta stöter på i källorna: Hemman. Ordet kan förkomma fristående eller i en rad olika sammansättningar som exempelvis skattehemman och hemmansklyvning. Men vad betyder det egentligen?

Har du fotografier på militära släktingar har du tur. Där finns nämligen mängder av information att inhämta. Dra fram förstoringsglaset och leta stjärnor på kragkanter och siffror på axelklaffar – i Fotodetektiven ger Mikael Hoffsten sina bästa tips på hur du med hjälp av fotografiets utformning och detaljerna på uniformen kan få reda på mer.

Du som har en Premium Brons-, Silver eller Guldprenumeration kan också läsa tidningen digitalt. Här loggar du in för att göra det.


nr 1 2 2020 staendeEtt helt år med nyheter och inspiration från 199 kr

Vill du komma dina anfäder och anmödrar lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Då ska du prenumerera på Släkthistoriskt Forum, tidningen för alla släktforskare.

Magasinet, som ges ut av Sveriges Släktforskarförbund sedan 1982, varvar historiska tillbakablickar med konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier. Den utkommer med fem välfyllda nummer om året.

En digital årsprenumeration på tidningen (Premium Brons) kostar 199 kr. Med den får du även tillgång till hela tidningsarkivet tillsammans med digitala extraresurser. En helårsprenumeration med tidningen både i pappersform, digitalt och tillsammans med extraresurser kostar 299 kr (Premium Silver).

Läs mer och börja prenumerera här!

 

 

Annonser