SHF 2 2020 omslag webb2
En god dag inleddes med tuppsupen, bäsken eller kaffesupen. Kanske alla tre. Innaglas nordiska webbSnapsglas. Foto: Nordiska Museet.n kvällsmålet behövdes apptitsupen eller en styrketår om arbetet varit hårt. Enligt en äldre uppgift ska våra anfäder och anmödrar i snitt hällt i sig en sisådär 46 liter sprit om året. Men stämmer det verkligen?

Vårens andra nummer av Släkthistoriskt Forum handlar bland annat om tidigare generationers brännvinstörst. För söps gjorde det i slott och koja, inte minst i prästgården. Vi tittar därför närmare på det svenska supandet och dess konsekvenser, i stort och för våra förfäder.

Kanske som en motreaktion kom nykterhetsrörelsen att samla stora skaror mot 1800-talets slut. Deras politiska inflytande under 1900-talets första decennier är svårt att föreställa sig i dag. Visste du till exempel att vi i folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922 bara var en procentenhet ifrån att bli ett helnyktert folk?

Därför tar vi också en närmare titt på våra nykterhetsivrande släktingar. Bland annat genom att gräva ner oss i några av de fylliga arkiv som nykterhetsföreningarna lämnat efter sig.

uppslag tema 2 2020

Ted Rosvall om de tre jättarna

För den som letar efter emigranter och deras ättlingar i Nordamerika finns många användbara resurser. Men för den oinvigde kan den stora mängden sajter, register och databaser upplevas som överväldigande. Därför har vi tagit hjälp av släktforskarprofilen och emigrantexperten Ted Rosvall som presenterar och jämför de tre databasjättarna Familysearch, Ancestry och MyHeritage.

Vilka resurser är bäst, mest innehållsrika eller ger bäst förutsättningar för framgång i sökandet? Behöver man ha tillgång till alla resurser eller ”klarar” man sig kanske med en enda? Det kan Ted Rosvall hjälpa dig att få klarhet i.

uppslag ovrigt 2 20
Segmenten som avslöjar släktskap

Kromosomer och DNA-segment, vad är det? Och vad har man egentligen för nytta av att titta närmare på dem i släktforskningssyfte? Daktiskt är det lättare än många tror att hitta bitarna i DNA:t som avslöjar på vilket sätt man är besläktad med en träff i matchningsregistret.

Vår DNA-expert Peter Sjölund förklarar hur du går till väga.

DNAPainterLägg DNA-pussel och spåra dina anor!

Lokala angelägenheter

Vid sockenstämmorna beslutades om stort och smått rörande socknens lokala angelägenheter. Sockenstämmans protokoll är med andra ord en utmärkt källa om du vill komma ännu lite närmare dina föregångare.

I Eva Johanssons artikel får vi veta allt vi behöver för att hitta och lära oss mer med hjälp av denna rika källa.

336523 fattighuset Foto: Okänd fotograf/Malmköpingsortens Hembygdsförenings Fotomuseum.

Förvirrande förkortningar och lappländska anor

lika men olikaLika men olika - vet du vad de står för?Du har precis hittat en anteckning som kan leda till ett genombrott i jakten på din svårfångade anfader. Lyckligt gnuggande dina händer kastar du dig över en kyrkbok som du aldrig tidigare öppnat. Men den härliga känslan förtas snart av en bubblande ilska – vad sjutton har prästen skrivit?

Känner du igen dig? Då ska du läsa artikeln om prästernas luriga förkortningar.

I Landskapet hat turen kommit till Lappland. Landskapets historia berättar om de som befolkade vårt lands norra delar och bär på grunden till de konflikter som pågår än i dag.

Missa inte det!

Här kan du köpa tidningen som lösnummer

Börja prenumerera

 

Annonser