Kerstin Sjödin - April månads röttervän
2011-05-03 14:42
April månads Röttervän heter Kerstin Sjödin och bor i Ånge, mitt emellan Östersund och Sundsvall ”på rätt sida om gränsen”, som hon uttrycker sig med ett litet skratt. Hon vinner därmed ett helt år fyllt med spännande läsning i Släkthistoriskt Forum, Sveriges Släktforskarförbunds innehållsrika papperstidning. Ett magasin som alla kan prenumerera på och som ger släktforskaren många trevliga och inte minst nyttiga artiklar, reportage, recensioner och information.

När jag frågar om Kerstins egen släktforskning berättar hon att hon är en äkta norrländska, åtminstone vad gäller mammas sida, där förfäderna varit nybyggare och bönder i flera generationer. Från första början invandrare från Värmland, när Norrland befolkades, och hårt arbetande människor i skogsbygderna.
Men så finns ju lite borgare också förstås…  Farmor hette Hilda Maria Rheborg, och på hennes sida återfinns både guldsmeder, urmakare och militärer. Spåren leder till en kapten Carl Ulrik Rheborg vid Kalmar regemente, som gifte sig med en apotekardotter, Sofia Karolina Rydell i Eksjö. Vart dessa anor tar vägen vet inte Kerstin ännu, men det ser lovandet ut.

Kerstin blev släktforskare 2003, då hon var ”mitt i livet”, och är därför ganska representativ som släktforskare i vårt land. Med några år kvar till pensionen har hon gott om tid på sig för att gräva vidare efter sina rötter. Hon är alltså också Röttervän och har på det viset bidragit till att Nättidningen Rötter kan utvecklas vidare och ge henne och andra släktforskare nya inslag och många kontakter med andra släktforskare. Säkert får hon också ett och annat uppslag i Släkthistoriskt Forum, nu när hon får den i sin brevlåda. Grattis Kerstin!

Knut Fredriksson - Mars månads röttervän
2011-05-02 17:16
Mars månads Röttervän heter Knut Fredriksson och bor i Trollhättan, känt för all bedrövelse kring SAAB-affärerna, som dock glädjande nog inte har drabbat Knut och hans närmaste. Han beskriver dock att stämningen fortfarande är tryckt i staden, men att folk ändå trots allt är optimistiska och tror på en framtid.

Priset Knut får som månadens Röttervän är en helårsprenumeration på Släkthistoriskt Forum, som ju Knut redan prenumererar på sedan många år. Detta problem är emellertid lättlöst: Nu har han säkrat prenumerationen ytterligare ett år fram i tiden!

När Knut blir tillfrågad om sin släktforskning nämner han Göteborg först. Han är nämligen göteborgare från början, och hans förfäder från Dalsland och trakterna kring Bollebygd i Västergötland, där hans djupaste rötter finns, sammanstrålade i hans födelsestad. Det intressantaste i hans släktforskning handlar emellertid inte om Knuts egna anor, utan om hustrun Karin Vivi-Anns, som enligt Knuts forskning härstammar från kung Kristian IV av Danmark-Norge, som var en riktig fruntimmerkarl och sägs ha haft minst 23 barn med minst fem kvinnor.

Knut, som är 73 år, har släktforskat sedan ”någon gång på 70-talet” och är gammal släktforskare. Han har dock lite problem med virusar i datorn, och väntar för närvarande på att installera ett antivirusprogram så att han också tryggt ska kunna använda sig av den för sin fortsatta släktforskning. Nättidningen Rötter och Anbytarforum lockar förstås också, så det är tur att han också är en trogen läsare av Släkthistoriskt Forum, så att han har något att läsa medan datorn får lite sjukbehandling. Grattis, säger vi till Knut!

Författarträff och föreläsning: Två släkthistorier!
2011-05-02 10:30
Författarträff och föreläsning: Två släkthistorier!
Många söker nu kunskap om sina föräldrars och deras föräldrars uppväxt och liv. Men hur skriver man ett så bra bokmanus att ett förlag vill ge ut det?

Möt Inger Henricson från Dorotea och Nina Lundeberg från Stockholm i ett samtal med Bokverkets förläggare Göran Fagerström om deras färd från den första idén till färdig bok.

Tid och plats:
Alviks bibliotek mån 9 maj kl. 19. Läs mer på Alviks bibliotek -klicka här
Medborgarplatsens bibliotek tis 10 maj kl. 19. Läs mer på Medborgarplatsens bibliotek -klicka här

Inger Henricson och Nina Lundeberg kommer även att finnas på Textmässan lör 7 maj 11-16 i Nürnberghuset Södermalm, hörnet Högbergsgatan / Björngårdsgatan. Textmässan är Stockholms bokmässa för mindre förlag. Information och vägbeskrivning finns på www.textmassan.com.
Har du sett att det har kommit en ny bok i bokhandeln?
2011-04-29 14:07
Har du sett att det har kommit en ny bok i bokhandeln?
Garpar, gipskatter och svartskallar är tre skällsord som använt om dem som kommit hit från andra länder. Men invandrare har - under alla epoker sedan medeltiden, i alla delar av landet och inom alla samhällsområden - haft stor betydelse för Sveriges utveckling.

Läs om handelsmän från tyska Hansan, smeder från Vallonien, brittiska ingenjörer och många andra invandrare som har gjort viktiga insatser i Sverige. Här porträtteras framför allt företagare, uppfinnare, experter och yrkesarbetare, men även andra intressanta personer från andra yrkesgrupper som konstnärer och forskare.

Vi möter också många välkända företag som byggts upp av invandrare, till exempel Bonniers och Gleerups, Cloetta och Marabou, Expressen och Göteborgsposten, Felix och Findus, Höganäs och Perstorp samt Handelsbanken och Sparbanken.

Boken är rikt illustrerad och som även lyfter fram och levandegör en många gånger försummad och underskattad del av Sveriges historia.

Köp den i Rötterbokhandeln

Artikelnummer: 20128

Pris: 300 kr

Läs recensionen av "Garpar, gipskatter och svartskallar - invandrarna som byggde Sverige" publicerad i Släkthistoriskt Forum nr 5 2010 - klicka här.

Skeppet Vasa - 50 år på det torra
2011-04-29 13:16
Skeppet Vasa - 50 år på det torra
Den 24 april var det jämna 50 år sedan Regalskeppet Vasa (egentligen Vasen) såg dagens ljus, efter att ha legat på havets botten i 333 år. Nu firar Stockholm detta 50-årsjubileum med pompa och ståt och mycket uppmärksamhet i media. Vad som emellertid är ganska okänt för gemene man, är att örlogsskeppet byggdes av nederländska skeppsbyggare här i Stockholm, och att huvudstaden under stormaktstiden var en lika internationell stad som idag. Om detta kan man läsa i boken "Garpar, gipskatter och svartskallar - invandrarna som byggde Sverige" av Anders Johnson, som nu finns att köpa på Rötterbokhandeln. Läs recensionen av "Garpar, gipskatter och svartskallar - invandrarna som byggde Sverige" publicerad i Släkthistoriskt Forum nr 5 2010 - klicka här.

Handlingar om häxprocesseserna ligger ute på Riksarkivets hemsida!
2011-04-28 9:07
Handlingar om häxprocesseserna ligger ute på Riksarkivets hemsida!

Under 1600-talets häxprocesser anklagades ett par tusen personer för att vara häxor. Det påstods att de hade ingått ett förbund med Djävulen och rest till häxsabbaten i Blåkulla. De utan jämförelse största häxprocesserna i Sverige pågick under åren 1667-1676. Under dessa år hölls en rad rättegångar runt om i landet som rörde häxanklagelser.
Protokollen från dessa rättegångar innehåller stora mängder vittnesmål från barn som säger sig nattetid ha ryckts upp ur sina sängar och blivit bortförda av häxorna, som på vägen till Blåkulla red på kvastar, bakåtvända kor eller förtrollade människor. I de fantasifulla vittnesmålen berättas om allt hemskt och märkligt som försiggick i Blåkulla, till exempel att maten bestod av grodor och ormar, att man dansade baklänges och att häxorna hade sex med Djävulen.
Långt ifrån alla vittnen bedömdes dock vara trovärdiga och många av de anklagade klarade sig undan straff. Men ungefär 300 kvinnor och män dömdes till döden av särskilda domstolar, som kallades trolldomskommissioner.

Arkiven från trolldomskommissionerna i Bohuslän, Dalarna, Hälsingland, Västernorrland, Uppsala och Stockholm finns nu tillgängliga i digital form. Det gäller även ämnessamlingen Trolldom och annan vidskepelse, som både innehåller handlingar som rör de stora häxprocesserna 1667-1676 och andra mindre häxprocesser.

Marie Lennersand
Förste arkivarie, enhetschef
Riksarkivet, Avdelningen för statliga arkiv, Enhet Marieberg


Läs mer och hitta mer material här:

Riksarkivet: http://www.svar.ra.se/

Kommission i Bohus län ang trolldomsväsendet
Kommission i Dalarna ang trolldomsväsendet
Kommissorialrätt i Bohus län ang trolldomsväsendet
Kommission i Hälsingland ang trolldomsväsendet
Kommissorialrätt i Västernorrland ang trolldomsväsendet
Kommission ang förfarandet vid trolldomsrannsakningarna
Kommission ang trolldomsväsendet i S:ta Katarina församling på Södermalm
Kommissorialrätt i Uppsala ang trolldomsväsendet
Kommissorialrätt i Stockholm ang trolldomsväsendet
Trolldom och annan vidskepelse
Göta hovrätt. Fragment
 

Vi önskar alla en GLAD PÅSK!
2011-04-21 9:25
Vi önskar alla en GLAD PÅSK!
Vi på Sveriges Släktforskarförbund hoppas att alla får en trevlig påskhelg!
Sida 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47