Margareta Söderström - Maj månads Röttervän!
2011-05-24 8:50
Maj månads Rötter-vän heter Margareta Söderström som just har sålt sin villa på Värmdö för att flytta till en mindre arbetskrävande lägenhet med "bara balkongblommor att sköta om". Hon vinner en årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum som är Sveriges Släktforskarförbunds papperstidning och som kommer ut med fem tjocka innehållsrika nummer per år.

Margareta började forska för en sisådär fem-sex år sedan. Anledningen var faktiskt svärfar, berättar hon, som såg ut som en liten lappgubbe... Vi var bara tvungna att kolla hur det låg till med saken, och det visade sig inte stämma alls, svärfar hade bara vanliga rikssvenska anor.
När jag frågar om hennes egna anor så nämner Margareta sin skånska härstamning, som går in i Hönjarumssläkten som leder bakåt till snapphanar och andra spännande personligheter. Det viktigaste, emellertid, är att Margareta som blev bortadopterad som barn, kunnat få klarhet i vem hon egentligen är och varför det blev som det blev. Mamman arbetade nämligen som barnflicka hos en fin familj och blev med barn med familjefadern, som uppenbarligen hade ett dåligt förhållande till sin fru. Något giftemål med barnafadern blev det aldrig tal om, för den unga flickan vågade aldrig föra sådant på tal, utan adopterade bort Margareta. En alltför vanlig nödlösning på den tiden.

För Margaretas släktforskning har studierna av faderns släkt lett längre än någon annanstans eftersom fadern var adlig, tillhörande ätten Drake af Hagelsrum, och de trådarna leder bort till medeltida frälsesläkter och förirrar sig in de disiga sagornas värld där källorna är ytterst osäkra. Klart är dock att den heliga Birgittas mor, Ingeborg Bengtsdotter, ägt godset släkten Drake innehade, och Ingeborg hörde ju till den famösa Folkungaätten som har åtskilliga trådar som leder in i andra europeiska fursteätter.
Man kan verkligen få fram mycket i släktforskningen, avslutar Margareta, även om man är adoptivbarn.
Vi önskar henne lycka till med den fortsatta forskningen och många fina lässtunder under det kommande året.

Släktforskardagarna i Norrköping 2011 finns nu på Facebook!
2011-05-23 10:19
Släktforskardagarna i Norrköping 2011 finns nu på Facebook!
Vill du veta mer om de senaste rörande Släktforskardagarna i Norrköping 2011 som pågår mellan den 26:e och 28:e augusti?
Om du vill hålla dig uppdaterad om vad som händer kring denna viktiga helg och enkelt ta del av länkar, tips och artiklar som skrivs om Släktforskardagarna, logga då in på Facebook och besök sidan för Släktforskardagarna!

Du kan även besöka Släktforskardagarnas egna hemsida för att se program för helgen och mycket annat: http://www.sfd2011.se/
Har du anor i England eller Wales?
2011-05-23 8:53
Har du anor i England eller Wales?
Har du anor från England eller Wales och enkelt vill hitta uppgifter om dina avlidna förfäder?
Använd dig då av findmypast.co.uk's förbättrade sökfunktion för "death record search".

Klicka här för att gå till findmypast's.co.uk för att utforska mer.

Du hittar även information om Storbritannien i Wikirötter, klicka här för att läsa artikeln.Har du sett att det har kommit en ny bok i bokhandeln?
2011-05-20 13:13
Har du sett att det har kommit en ny bok i bokhandeln?
I denna bok porträtteras ett antal kvinnor som varit statsråd i UD, karriärdiplomater och politiskt rekryterade diplomater. Porträtten berättar om betydelsefulla insatser i stationeringsland och i hemmaförvaltning. Här presenteras även personerna bakom yrkesroll och yrkesutövning och deras drivkrafter och mål för arbetet.
Boken ger även nya insikter om villkoren för svensk diplomati i allmänhet.

Köp den i Rötterbokhandeln

Artikelnummer: 20109
Pris: 195 kr
Medlemspris: 175 kr
Bouppteckningsregister - Västernorrlands län
2011-05-20 9:03
Nytt län publicerat, drygt 86 000 poster.

Bouppteckningsregister för Västernorrlands län är nu sökbart på Riksarkivet SVARs hemsida. Registret innehåller 23 häradsrätter och rådhusrätter. Registret har skapats vid Landsarkivet i Härnösand.

Klicka på länken för att gå till Riksarkivets hemsida: http://www.svar.ra.se/
Stort intresse för Släktforskardagarna i Norrköping!
2011-05-16 10:18
Stort intresse för Släktforskardagarna i Norrköping!
Släktforskarna i Norrköping, SiN, arrangerar tillsammans med Sveriges Släktforskarförbund, ”Släktforskardagarna 2011” i Louis De Geer, Flygeln och Värmekyrkan den 26-28 augusti. Förbundet firar i år sitt 25-års-jubileum, vilket ger årets Släktforskardagar en extra festlig karaktär.

Intresset är stort och all utställningsyta är uppbokad. Föreläsare har stått i kö för att komma med i föreläsningsprogrammet, som upptar maximala 23 föreläsningar.

Släktforskarföreningar från hela landet och även från Norge och Danmark planerar sina resor till Norrköping. Även besökare från USA, Tyskland och övriga länder runt Östersjön har anmält sitt intresse. Besökarantalet förväntas uppgå till 5000 inklusive norrköpingsbor och från övriga delar av länet.

Klicka på länken för att läsa hela pressmeddelandet: pressinfo.pdf
För att besöka Släktforskardagarnas hemsida klicka här: http://www.sfd2011.se/
Troms fylkesbibliotek presenterar sin nya webbsida: 'Slektshistoriske kilder'.
2011-05-16 9:49
Troms fylkesbibliotek presenterar sin nya webbsida: 'Slektshistoriske kilder'.
På den nya webbsidan presenterar fylkesbiblioteket släktresurser för Troms fylke (län) som finns i deras samlingar, i form av kyrkböcker och folkräkningar, både i tryckt form och mikrofilmsform. Här finns även en del andra historiska källor.

För att besöka deras hemsida klicka här.
Sida 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47