Vilket drag det är
2011-11-09 11:07
Vilket drag det är
Genealogiska Föreningen – en modern förening med gamla anor – rapporterar den ena fantastiska händelsen efter den andra. 

Föreningen har idag det största antalet medlemmar under detta sekel, en ökning på över 50 % under mindre tid än 3 år visar på att det är drag i tillväxten, ett drag som inte minskar utan tvärtom verkar accelerera.
Utgivningen av anrika Släkt och Hävd fortsätter i oförminskad takt, ombyggnad och utbyggnad av föreningens Arkiv och Bibliotek är en kontinuerlig process eftersom det strömmar in gåvor, något som föreningen är mycket tacksam för.

Arrangemangen avlöser varandra, ibland i samarbete med andra, ibland i egen regi. Förra veckan deltagande i Sveriges Släktforskarförbunds monter på Seniormässan, lördag denna vecka Öppet Hus på Arkivens Dag och den första december en kväll med Emigranttema i samarbete med Historiska Museet och Enköpings Museum. För detaljerade program avseende de kommande aktiviteterna, se Rötters Kalendarium.

Föreningen satsar på olika digitaliseringsprojekt, som gör det möjligt att distribuera information till alla medlemmar, en uppgift som är viktig för en riksförening. Detta uppmärksammas också av andra, se http://hd.se/familj/slaktforskning  och http://hd.se/familj/slaktforskning/2011

Det är bara en del av allt det som händer, vill Du vara med, titta gärna in på www.genealogi.net för att få mer information.
Uppland i forskningen - en mötesplats för alla som forskar om Uppland
2011-11-08 16:17
Fredagen den 18 november anordnas "Uppland i forskningen - en mötesplats för alla som forskar om Uppland".

"Uppland i forskningen" är ett för Sverige unikt seminarium, där ett 50-tal akademiska forskare, hembygds- och släktforskare och antikvarisk personal från hela landskapet träffas en gång om året och tar del av varandras resultat om Uppland. 

Läs mer på www.lansforskningsradet-uppsala.se - klicka här!
Nu öppnar vi Gravstensinventeringen!
2011-11-04 11:14
Nu öppnar vi Gravstensinventeringen!
Vår nya sajt Gravstensinventeringen öppnar idag fredagen den 4 nov. Intresset för våra gravar och begravningsplatser är mycket fokuserat på Allhelgonahelgen och det är därför vi lägger vår premiär idag.

Detta är startskottet för en nationell gravstensinventering för Sverige. Fokus ligger på att var och en skall gå ut på "sin" kyrkogård och fotografera och dokumentera alla gravarna - innan det är för sent. Möjligheten att sedan lägga in sin egen gravstensinventering direkt online kommer att sporra många!
 
Gravstensinventeringen, som är en del av Rötter, är helt avgiftsfri och öppen för alla. Man kan gå direkt in och söka utan inloggning. Den som vill lägga in sina inventerade gravar skaffar sig enkelt ett användarkonto, men det behövs inget godkännande och det kostar inget.

Hjälp till med ditt bidrag, gå ut i det fina höstvädret dokumentera gravstenarna på din kyrkogård!
 
Välkommen till Gravstensinventeringen - klicka här!
Ta en extra titt på gravstenen i helgen
2011-11-04 11:13
Ta en extra titt på gravstenen i helgen
I helgen är det Alla Helgons Dag – en högtid som får många av oss att besöka kyrkogårdar och avlidna släktingars gravar. Men vad vet du egentligen om din släkthistoria och hur mycket den har påverkat den du är idag?

– Det som har hänt i historien kan mycket väl vara en bidragande faktor till den du är idag. Historien blir ju lite mer intressant om det som skett har påverkat dig eller din familjs öde. Många livsöden går att hitta genom att söka i kyrkböckerna, säger Ann-Louise Paulsson, Ancestry.se.

En undersökning genomförd av SKOP på uppdrag av Ancestry.se visar att 57 procent av svenskarna anger att de är intresserade av släktforskning och 77 procent tycker att det är viktigt att känna till sin släkthistoria. Samtidigt talar bara en av tio med sin familj eller släkt om sin släkthistoria. Under helgen är det många familjer som samlas för att vallfärda till kyrkogården eller för att minnas sina nära. Det är ett bra tillfälle att ta reda på mer om släkten.

– Passa på och kika på dina släktingars gravstenar i helgen. Mitt tips är att dokumentera födelseår, dödsår och namn, för att skriva in uppgifterna direkt i vår iPhone-app eller gå hem och söka i våra databaser. Det är enklare att börja släktforska än många tror, säger Ann-Louise Paulsson.

Helgen till ära väljer Ancestry.se att öppna en av sina databaser för gratis sökning i de svenska kyrkböckerna. Samlingen ”Sverige, kyrkböcker, 1500-1937” innehåller kyrkböcker för alla Sveriges län. Här finns husförhörslängder, församlingsböcker, födelseböcker, dödböcker, vigselböcker, in- och utflyttningslängder samt kyrkliga räkenskaper. Sammanlagt mer än 19 miljoner digitala bilder från kyrkböckerna.

Läs mer på www.ancestry.se - klicka här!

Arkivens dag - 12 November 2011!
2011-11-04 10:52
Arkivens dag - 12 November 2011!
Mitt i mörkaste november bjuder Sveriges arkiv på form och färg! Temat för årets Arkivens dag är ”Konst” och tolkningarna på temat är som vanligt både skiftande och i många fall nytänkande. På flera håll, till exempel i Gävle visar man de fantastiska samlingar av fanor som folkrörelserna skapat, i bland annat Uppsala och Vänersborg får man lära sig hur man själv bevarar sina konstverk på bästa sätt, på Statens musikverk i Stockholm kan man höra Mats Lindström, tonsättare och chef för Elektronmusikstudion, berätta om när Fylkingen blev en nationalscen för intermediakonst, och i Visby berättar Bosse Carlgren om sin omfattande textproduktion där man hittar välkända alster såsom smurf-hiten Hallonsaft och den något mindre barntillåtna Svordomsvisan. Men naturligtvis visar man även upp traditionella arkivhandlingar som i många fall är konstnärligt textade och ibland kanske bara konstiga.

Gå in på hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som händer i din närhet. Visas medeltida handkolorerade pergament eller moderna grafiska blad? Var kan du själv göra en insats och identifiera gamla fotografier? Var bjuds det på fika och var kan man lära sig mer om släktforskningens konst?
Ändrade telefontider på kansliet under denna vecka
2011-11-02 15:38
På grund av seniormässan så stänger kansliet telefonväxeln under torsdagen den 3 november.
Besök oss på seniormässan i Älvsjö
2011-11-02 9:24
Besök oss på seniormässan i Älvsjö
Den 2-4 november finns Sveriges Släktforskarförbund på plats på Senior för att berätta om sin verksamhet. I vår monter kan man få tips och råd om hur man kommer igång och hur man söker information.

Sveriges Släktforskarförbund finns i monter A38:40

Besök Senior på www.seniorfair.se - klicka här

Senior är Sveriges största mässa för aktiva seniorer. Mässan arrangeras för 17:e året i Stockholm och är en social tillställning där besökarna gärna träffas över en kopp kaffe. På Senior kan besökarna boka resor, hitta ett bra seniorboende och få juridisk och ekonomisk hjälp av experter.

Mässan innehåller flera temaavdelningar som ska spegla det goda livet.Resor & Turism, Boende & Tjänster, Mode & Hälsa, Vård & Omsorg och Motor & Hobbyverksamhet.

Välkomna till Senior 2011 på Stockholmsmässan i Älvsjö 2-4 november.
Sida 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47