Language button

in english

BT Login

Logga in Skapa konto

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn
Användarnamn
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Källor

Död- och begravningsböcker (DB)

dodbok gammal webb

Död- och begravningsböcker har arkivbeteckningen F, men kan även finnas i samma volym som födelse- och dopböckerna eller vigselböckerna (beteckningar C eller E). För närmare information, kolla församlingen i ”Nad på nätet” (http://www.nad.ra.se/search_arch.aspx). Dessa böcker kan fortfarande finnas kvar ute på pastorsexpeditionerna, om de inte hunnit levereras in till landsarkiven.

Död- och begravningsböckerna är oumbärliga för arbetet med registreringen. Där finns dödsdatum, förnamn, efternamn, gifta kvinnors eller änkors flicknamn, födelsedatum samt bostadsadress och/eller -fastighet.

Det finns också en sidhänvisning till församlingsboken, vilken är nödvändig för att hitta de resterande uppgifterna, som civilståndsdatum och födelseförsamling. I vissa storstadsförsamlingar hänvisas i stället till inflyttningslängden.

OBS! Det är bara de avlidna som varit skrivna i församlingen och då har en sidhänvisning till församlingsboken som ska registreras.
 
Om sekretess

Församlingsböcker (FS)

Församlingsböckerna (AII) är nödvändiga för att komplettera uppgifterna från dödböckerna. För åren 1937-46 gäller sekretesskydd, men folkbokföringsenheterna vid resp. arkiv kan ge särskilt tillstånd.

SCB:s dödböcker (SCB)

SCB:s dödböcker är avskrifter och bör bara användas om inte originaldödboken finns tillgänglig. Finns att låna som mikrokort hos SVAR (till 1936) eller att studera i Arninge (hela perioden), ofta också lokalt i kommunbibliotken eller hos släktforskarföreningarna. Genline har SCB-dödböcker fram till 1920. ArkivDigital har ibland både dödbok och församlingsbok fram till 1938 i original (tyvärr allt för få församlingar), och SVAR har SCB-utdrag fram t o m 1939.

Med SCB-dödboken registreras först alla döda i församlingen. Där finns alla uppgifter - utom födelseförsamling och civilståndsdatum. I landsorts-församlingarna har många levt i samma församling hela livet, och återfinns då i födelseboken. Församlingsboksutdraget 1930 ger också födelseförsamlingar. En sökning på CD-skivorna Sveriges befolkning 1890 och 1900 kan ge ledtrådar till födelseförsamlingar. Både församlingsboksutdraget och CD-skivornas uppgifter bör kontrolleras i födelsebok. För att hitta civilståndsdatum är vigselböckerna till god hjälp.

Det kan vara lite knepigare att komma åt källmaterialet för åren 1939-46, det finns regelmässigt på landskariven men på andra håll ligger böckerna kvar på pastorsexpeditionerna.

Landsarkiven har varit generösa med att tillåta avfotografering av dödböckernas vänstersidor och hjälp med kompletteringar - men kontakta dock alltid arkivet innan besök. Telefonnummer till landsarkivens folkbokföringsenheter hittar du på http://www.statensarkiv.se/

Födelse- och dopböcker (FB)

Kan användas för att komplettera saknade uppgifter då man använt någon av ovanstående källor.

Vigselböcker (VB)

Kan användas för komplettering och kontroll av vigseluppgifter.
      
Flyttningslängder (FL) i bl a Stockholm ger bra uppgifter att komplettera med.

Källor för komplettering 1947-70

Dödsavier (DA)

Dödsavier i kortlådor för hela landet -utom Stockholm- finns i Riksarkivets filial i Arninge. De omfattar åren 1950-1967 och är sorterade på år, län, församling (oklar ordning) och dödsdatum. Korten innehåller dödsorsak i klartext varför dispens krävs. Vid beställning av dödsavier slår man i en pärm upp vilken volym (= låda) man önskar och skriver DBU + volymnummer  (för Stockholms län finns t.ex. två, tre lådor per år). Alla uppgifter, som behövs,  finns med på dödsavierna med ett undantag. Någon procent av korten är handskrivna och kan sakna födelseförsamling, flicknamn och civilståndsdatum

Personakter (PA)

Personakterna 1947-1967 användes som grund för de första dataregistreringarna av den svenska befolkningen. Personakterna förvaras på landsarkiven, men vissa  landsarkiv håller på med sortering av akterna varför de inte är tillgängliga. De kommer därefter att lägga till församlingsarkiven på respektive landsarkiv.