Sveriges Släktforskarförbund bildades den 25 oktober 1986 av 50 ombud för 34 lokala och regionala släktforskarföreningar. Förbundet skulle verka som den sammanhållande kraften inom släktforskarrörelsen.

När verksamheten drog i gång på allvar från och med 1987 gjordes det på grunden av föreningen Genealogisk Ungdom som bildades som en regional förening i Västsverige 1977. När Sveriges Släktforskarförbund bildades upplöstes Genealogisk Ungdom och skrifter, varulager och lokaler skänktes till det nybildade förbundet. Det fanns då även en summa pengar som placerades i en fond för ungdomsverksamhet som sedan dess förvaltats av förbundet. Än idag har förbundet ambitionen att vara en framåtsträvande och nyskapande kraft inom släktforskarrörelsen.

gamla logganFörbundets tidigare logotyp.
CirkelBla vitLiggandeBla vit
Förbundets nuvarande logotyper sedan 2006.
 


Läs mer i Wiki-Rötter om Sveriges Släktforskarförbunds historia.

Publikationer

Släkthistoriskt Forum, förbundets tidning, har också sitt ursprung i Genealogisk Ungdoms verksamhet. Grunden till den nuvarande tidningen lades redan 1977 då Genealogisk Ungdoms Tidskrift (GUT) började ges ut och 1982 fick den sitt nuvarande namn, Släkthistoriskt Forum.

Släktforskarnas årsbok (före 1995 kallad Sveriges Släktforskarförbunds årsbok) utges sedan 1988 av Sveriges Släktforskarförbund. Årsboken kom att bli forumet för längre och mer djuplodande artiklar om släktforskning. Syftet var att årsboken skulle bidra med nya perspektiv på såväl forskningen som metod som förfädernas liv och miljö.

Skriftserien Svenska Antavlor utgavs från 1987 till 2004 av Sveriges Släktforskarförbund och utkom med två häften per år. Åren 1980-86 utgavs den av föreningen Genealogisk Ungdom i Göteborg. Totalt blev det fem band innehållande 313 antavlor. Uppskattningsvis omnämns 50 000 personer, varav flertalet levde på 1600- och 1700-talen. Skriftserien lades ned år 2004, det var svårt att få in nya antavlor då de flesta som publicerade sådana nu kunde göra det på internet. Dessutom gav internet möjligheten att uppdatera antavlorna fortlöpande.

Släktforskarportalen Rötter (tidigare nättidningen Rötter) startades som världens första dagstidning för släktforskare år 1996.

Rötters historia

Arbetet med Rötter påbörjades av den dåvarande redaktören för Släktforskarnas årsbok, Håkan Skogsjö. Efter det att han skapat sidorna som till en början kallades ”Släktforskning – jakten på din egen historia” och hade titeln ”Håkan Skogsjös sidor om släktforskning” fick han frågan om han ville anta uppdraget att göra sidor om släktforskning på internet för förbundet.

Senare samma år lanserades sidorna med namnet: ”Nättidningen RÖTTER – för dig som släktforskar”. Tanken var att Rötter skulle vända sig både till nybörjare och mer erfarna släktforskare och syftet var att sprida kunskap, förmedla kontakter inom släktforskarrörelsen och att lyfta viktiga frågor genom att skapa debatt.

I december 1998 startade diskussionsforumet Anbytarforum, som snabbt blev nästan lika populärt som själva nättidningen. Vid utgången av år 2000 hade omkring 830 000 personer besökt Anbytarforum sedan starten, det vill säga i genomsnitt 1 100 per dag, och vid slutet av år 2000 låg siffran på omkring 1 700 per dag.

I november 1999 startade Rötterkatalogen, en kombinerad e-postkatalog, släktforskarförteckning och länklista, där forskare kunde redovisa sina forskningsintressen och samtidigt göra sig kontaktbara för andra forskare. Idag har Rötterkatalogen bytt namn till Forskarkatalogen.

År 2000 skapades Rötters Kalendarium, där förbundets medlemsföreningar gavs möjligheten att annonsera sina evenemang. Men den största satsningen under år 2000 var databasen Litteratur-Sök. Databasen ger läsaren tips om litteratur, CD-skivor, länkar och artiklar som handlar om släktforskning. Vid årsskiftet innehöll den uppgifter om omkring 475 länkar, 850 böcker och CD-skivor samt 120 artiklar. En del artiklar och recensioner finns inlagda i fulltext. Databasen byggs hela tiden ut med nytt material.

Sedan dess har det tillkommit många fler databaser och webbresurser knutna till Rötter som är gratis och fria för alla att använda.

För att förbättra Rötters ekonomi inrättades Rötters vänner 1999. Förbundets dåvarande stödjande medlemmar gavs möjligheten att ge ett öronmärkt stöd till Rötter genom en inbetalning om 100 kr till Rötters Vänner. Till stor del är det bidragen från röttervännerna som gjort utvecklingen av Rötter möjlig. Som tack för stödet ges stödjande röttervänner idag tillgång till en särskild inloggning till sidor med extramaterial och databaser.

wiki rotterLäs mer på Wiki-Rötter!

- Mer om Sveriges Släktforskarförbund - Släkthistoriskt Forum - Svenska Antavlor - Släktforskarnas årsbok