Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Med hjälp av en 3D-metod har Riksantikvarieämbetet lyckats få fram texter på gravstenar som tidens tand nött bort. Tekniken heter Reflectance Transformation Imaging, RTI.

I klosterkyrkan i Ystad har gravstenar fotograferats i ett sextiotal olika vinklar. Bilderna har sedan lagts ihop och bearbetats i ett dataprogram för att framhäva spår av inskriptioner och detaljer som varit oläsliga och osynliga för blotta ögat.

I många kyrkor i Sverige finns många gravstenar med bortnötta inskriptioner och den nya tekniken kan kan därför öka förståelsen för de äldre generationer som ligger begravda i kyrkorna.

Läs mer om det spännande projektet på Riksantikvarieämbetets webbplats - klicka här!