EU har sedan 2006 påpekat för Sverige att moms på portokostnader för ej momspliktiga föreningar, stiftelser, icke-vinstdrivande verksamheter och bolag som säljer tjänster ska vara undantagna från moms enligt EU-lagstiftningen. Då Sverige inte uppfyllt detta har EU-domstolen nu slagit fast att Sverige att måste ändra i momslagen.

Lägre portokostnader

Det här innebär att Sveriges Släktforskarförbund, släktforskarföreningar och andra icke-vinstdrivande organisationer får lägre portokostnader.

Lagändringen väntas vara genomförd inom 6-12 månader. När lagen väl trätt i kraft kommer Postnord att tvingas sluta momsbelägga portokostnader som de gör i dag.

Men fortfarande finns några frågetecken:

  • kommer ändringen att gälla från och med det datum lagändringen träder i kraft, eller kommer den att även gälla retroaktivt?
  • kommer momsfritt porto att säljas på Postnord eller hos dess ombud eller kommer det att krävas t. ex. frankeringsmaskin?
  • om ändringen kommer att gälla retroaktivt - från vilket datum kommer det i sådant fall gälla?
  • kommer även portokostnader som fakturerats från tredje part att beröras? Eller faller detta på att företaget till vilket postens faktura ställts är momspliktigt?

Spara verifikationer

I avvaktan på ett slutgiltigt besked bör därför förbundet och föreningarna spara alla verifikat som rör porto/fraktkostnader där motparten har varit Posten/Postnord. Andra aktörer, t. ex. Bring, berörs inte. Kansliet kommer att följa upp denna fråga och återkomma så snart det finns något konkret att meddela.