#86621

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Elise Hirsch
Tryckt information på fotografiets baksida
Elise Hirsch Westerås f.d. O. Wiklunds Atelier
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Olov Öjner, Stockholm
Uppladdare
Olov Öjner, Stockholm
(Kontaktuppgifter saknas. Är detta din bild?)
Uppladdarens fotografier
Uppladdad
2008-11-24 23:19:28
Tillhör album
Denna bild är tagen ca 1896 och föreställer flera medlemmar av min mormors mors familj som vid denna tid var bosatt i Borns gård i Garpenberg, samt ett par väninnor. Av bevarade brev att döma är det troligt att flickorna bildat en syförening. Överst till vänster: Ingeborg Lagergren, född 1878-03-04, död 1947. Min mormors mors kusin. Överst i mitten: Signe* Matilda Nygren, född 1875-11-07, död 1963-12-18. Ej släkt men mycket nära vän till familjen. Överst till höger: Signe Dahlberg, född 1872-03-25, död 1953-02-05. Min mormors moster. I mitten till vänster: Anna Hörberg, född Anna Elisabet Wistrand 1852-12-27, död 1933. Min mormors mormors syster. I mitten till höger: Agnes Rydin, en vän till familjen. Nederst: Elin* Augusta Maria Dahlberg, född 1876-01-12, död 1941. Min mormors moster. Bilden finns på sidan 2 i min mormors mors (Sigrid Carlgren, född Dahlberg)fotoalbum #86677.

Kommentarer (3)

Olov Öjner

Min mormors morfar, Patrik Dahlberg, hade som gruvdisponent en hel del att göra med en plats som hette Hoppet och som låg vid Kärrgruvan i Norberg. Men bilden är ju så uppenbart en ateljébild, tydligen tagen i Västerås, och inte en bild som är till för att minnas en plats, så det verkar ju troligt att även syföreningen hette Hoppet (och inspirationen till namnet kanske kom från platsen).
Signe Nygren skriver i den 22 september 1896 i ett brev till Sigrid Dahlberg, min mormors mor (som bodde i Stockholm då), om vad de har för sig i Garpenberg:
”Men, kära Sigrid, huru har du kunnadt afstå från utsigten att få 1000 kr. i lön och en plyschklädning? Ingeborg L-n och jag skrattade så godt deråt sist jag var på Born, d.v.s. Augusta-dagen. Stannade till följande dagen då och åkte hem med ing. Carlgren. Den 12te hade vi den första syföreningen för lapparna. Sigrid G. valdes enhälligt till ordförande i F.G.O.F. och sedan blef beslutat, att jag skulle ha hand om kassan.”
Ingeborg L-n är naturligtvis Ingeborg Lagergren på bilden, Sigrid G är en viss Sigrid Gottliebsson och ingenjör Waldemar Carlgren är Sigrid Dahlbergs blivande man och min mormors far.
Ingrid Degerström

Jag som är dotterdotter till Signe Nygren (år 1900 gift Wallgren i Leksand) har samma fotografi i min ägo. På baksidan står antecknat "Hoppet", som troligtvis var namnet på den lilla syföreningen.
Nils Harding

Jag kan bara intyga att Signe Nygren var en nära vän till familjen Dahlberg. Hon var dotter till folkskolläraren och bokhållaren Adolf Nygren (#87046) i Garpenberg. I hennes minnesanteckningar från barndomen skriver hon: Någon riktigt lycklig barndom hade jag nog ej &#150, det har jag förstått sedan jag fick egna barn. Saknaden av syskon ersattes delvis av vänskapen med barnen Dahlberg, där jag kanske mest fick erfara den glada gemenskapen med anhöriga i ett hem präglat av kristen anda o jag förstår, att det betytt mycket för min utveckling.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi