#41532

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Rich. Sandberg
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Mona-Lis Sandberg, Borås
Uppladdad
2005-01-25 01:10:47
Okänd kvinna. Ur Matilda Berggrens fotoalbum (20/6 1865-1940).

Kommentarer (6)

Anders Samuelsson

Det var nog inte förrän på 1960-talet som kulspetspennan slog igenom bland allmänheten, även om den fanns redan kring 1945. Nej jag har inte kunnat hitta ngn annan tänkbar kandidat än Fredrika Hjelte
Ebba Hedlund

Jag tror det är skrivet med kulspetspenna. Det är inte min mors handstil och ser ut att vara en äldre persons lite darriga handstil, kanske min morfars eller någon av min mors fastrar. Jag vet inte riktigt när kulspetspennor blev vanliga i Sverige. Jag tycker ändå att identifieringen är rimlig, åtminstone så länge inga nya uppgifter kommer fram som motsäger att det är Fredrika Hjelte.
Anders Samuelsson

Ja det kan mycket väl vara den personen. Jag har letat och hittar ingen Frida som bott i Melltorp för perioden, och inte heller Alfrida. Men jag tror nog vi kan utgå från att "Frida i Melltorp" är en korrekt identifiering. Du vet inte vem som har skrivit det? (modern kulspetspenna eller äldre bläckpenna?).

Fotografen började verka 1882 och in på 1900-talet i de bygderna
Ebba Hedlund

Långt mellan gångerna jag tittar in här uppenbarligen! Om fotot är från 1880-1890 borde kvinnan vara född ca 1855-1875 (med god marginal åt bägge hållen) och då hittar jag bara en kandidat: Fredrika Charlotta Hjelte f. 26/11 1867, dotter till soldaten Andreas Hjelte och hh Sara Lisa Johansdotter på soldattorpet vid Melltorp Övergård i Grude församling. Eftersom min morfars farfar Peter Andersson gifte sig till Melltorp Övergård 1840 och bodde där till sin död 1903, så finns det ju en tydlig anknytning. Om det nu är Fredrika som är "Frida i Melltorp"...Fredrika gifte sig i alla fall så småningom med Oskar August Ericsson från Borås.
Anders Samuelsson

Intressant. Fotot är sannolikt från 1880-talet, men möjligen 1890-talet. Stämmer det på dina kandidater?
Ebba Hedlund

Jag har samma foto i min ägo. Det finns i ett album med bilder på släktingar till min mamma, som var född 1921 på Hallesgården i Grude. På baksidan står antecknat: "Frida i Melltorp". Melltorp är/var en liten by i Grude socken där hennes farfar var född. Men det finns ingen självklar kandidat till att vara "Frida i Melltorp". Jag tror det är ett smeknamn, men vet inte riktigt vad man ska heta om man kallas Frida. Det närmaste jag hittar är ett par Fredrikor. Jag har svårt att bedöma när flickan på bilden är född och när fotot är taget, vilket gör det lite svårare.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi