#172778

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Okänd fotograf
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Anders Nylander
Uppladdad
2016-08-19 21:49:01
Tillhör album
Elvira Madigan står det i albumet. Ur samma album som #172753

Kommentarer (1)

Klas Grönqvist

Det stämmer att det är Elvira Madigan, eller Hedvig Jensen som hon egentligen hette. Detta foto togs av John Wigstén i Bollnäs i slutet av mars eller början av april 1889. Detta var förmodligen Elviras sista besök hos en fotograf; tre månader senare var hon död.
I samband med uppståndelsen kring hennes död blev det efterfrågan på foton av henne, och de fotografer som hade kvar negativ med Elvira kunde göra sig goda förtjänster. Och de fotografer hon inte hade besökt kunde köpa in ett exemplar och sedan tillverka kopior i eget namn. Just detta foto piratkopierades av en fotograf Jens Braae i Svendborg med hjälp av den kopia som Elvira lämnat kvar på hotellrummet i stan. Hans kopior blev så spridda att det länge troddes det var han som tagit fotot, vilket alltså inte är fallet.
Om detta foto saknar fotografnamn tyder det väl på att det rör sig om en samtida piratkopia utförd av någon helt annan fotograf. Om nu "piratkopia" är ett adekvat begrepp i sammanhanget; upphovsrätt för fotografier existerade ju knappast vid denna tid.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi