#39604

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Augusta Zetterling
Tryckt information på fotografiets baksida
Augusta Zetterling född Böhme. Åtvidaberg och Mormorsgrufvan.
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Thomas Dahl, Mariestad
Uppladdad
2004-12-11 18:40:56
Tillhör album
Okänd präst. Från samma album som #39566.

Kommentarer (4)

Ann-Mari Bäckman

Om det är hustrun till ovanstående präst, på foto #39605, så kan fotot på fru Lidberg vara från ca 1865. Kvinnan kan vara i 35-års åldern, alltså född ca 1830. Detta som ett riktmärke, om man ska identifiera denna präst.

Instämmer i att detta med mycket stor sannolikhet inte är Henning Lidberg. En präst med detta namn finns på foto i Svenskt Porträttgalleri X.2, Stockholm 1902, och det har ingen likhet med ovanstående foto. Den som sett fotot i Svenskt Porträttgalleri kan omöjligt anse, att den unge mannen Henning Lidberg på sidan 3 i del X.2 kan vara den äldre man som finns på ovanstående bild från ca 1870. I Lennart Snabbs fotografregister anges att Augusta Zetterling var verksam omkring 1860-1870-talen. Fotots kartongtyp och prästens frisyr tyder på samma tidsperiod. Identifieringen av den okände prästen Lidberg ovan tycks vara gjord enbart med hjälp av uppgifter i det Generalregister som finns till Svenskt Porträttgalleri. Detta visar återigen på det omöjliga i att försöka identifiera personer på foton genom att okritiskt använda rena textkällor. I Sveriges Ecklesiastikmatrikel av Carl M. Rosenberg, Stockholm 1886, finns två präster Lidberg - nämligen Henning, född 1860 och Wilhelm, född 1813. Om man summerar all information ovan är det mer sannolikt att den okände prästen Lidberg på ovanstående foto är WILHELM Lidberg, född 1813. På bild #39605 finns anteckningen Fru Lidberg skriven med samma handstil som på ovanstående foto. Fotografen i detta fall, S.L. Rydholm i Linköping, var efter 1861 verksam där ett par år - även detta enligt Lennart Snabbs register. Också detta foto är 1860-1870-tal. Bilden visar en kvinna som är yngre än den okände prästen Lidberg. Wilhelm Lidbergs hustru var enligt Sveriges befolkning 1890 19 år yngre än sin make Wilhelm. Henning Lidberg var enligt samma källa ogift och var född i samma socken som Wilhelm Lidbergs äldsta, år 1890 hemmavarande barn. Henning var kanske en son till Wilhelm? Anteckningarna om Lidberg och Fru Lidberg är troligen gjorda betydligt senare än när fotona togs, vilket gör uppgifterna osäkrare. Om anteckningen för Fru Lidberg skulle vara gjord när fotot togs borde hennes namn som ogift ha använts, dvs Henny Charlotta Norén. En säker identifiering återstår! Källor: Framgår av ovanstående text.
Jan Böhme

Den avbildade prästen är med mycket stor sannolikhet inte denne Henning Lidberg. Augusta Zetterling flyttade från Åtvidaberg till Stockholm 1875, när han var 15 år, och hade ingen speciell anledning att fotografera just östgötska präster därefter. Augusta Zetterling började sin fotografiverksamhet på 1860-talet, det tidigaste daterade fotot jag känner till är från 1863. Prästmannen på fotot är alltså avbildad i mitten eller slutet av 1860-talet, eller under 1870-talets förra hälft.
Jan-Åke Holmbring, Linköping

Det fanns i dessa trakter en präst, som möjligen kan vara den avbildade, Henning Lidberg, född i Hagebyhöga (E) 1860-12-14, komminister i Västra Ed (E) och kyrkoherde i Törnsfall, Liköpings stift från och med 1910. (Svenskt porträttgalleri).
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi