#17264

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
Petr. Melander
År
1890
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Karin Bergström
Uppladdare
Karin Bergström
(Kontaktuppgifter saknas. Är detta din bild?)
Uppladdarens fotografier
Uppladdad
2003-05-19 22:54:06
Vad ska denna bild föreställa???

Kommentarer (21)

Anders Mårtensson

Vid ett besök på Polismuseumet för 15-20 år sedan såg jag en monter som behandlade mordet. Där fanns bl.a dödsmasken (skarprättaren siktade dåligt) av den avrättade och om jag minns rätt även detta fotografi.
Ulf peter Löfgren

Orginalfotot togs av Bröderna Anderssons fotografiatelier Vasagatan 20 Stockholm. Källa,Helsingborgs första fotografer och deras bilder 1840-1900 av Karl Erik O-n Ander.
Anna Martinsson

Jag har hört någonstans att de (fotografen?) gjorde en hel del kopior och sålde som souvenirer. Jag har också ett likadant kort som min mormors styvmor hade. Mormors farfar är från Yngsjö, dock inte släkt (vad jag vet) med Yngsjömörderskan.
Stig Strandberg

Vidare tips: Läs gärna Göran Bergstrands bok En själasörjares dilemma där man får följa prästen Malte Hasselquists kamp att få den dömda att stå för och ta till sig sin skuld innan avrättningen.

Nej, det kanske ser ut som om han skulle vara enbent, men det finns inget skrivet om att han skulle vara det. mvh Karin
Agneta Johansson

Måste ställa en fråga. Mannen som står som nummer två från vänster, är han enbent?

Här kommer ett citat ur Yngve Lyttkens bok Yngsjömordet sid 180: Avrättningen bevistades av en mängd journalister, som gjorde reportage för sina respektive tidningar. Den ur journalistisk synpunkt bästa skildringen gjordes av den danske författaren Peter Nansen, som vid den tidpunkten var knuten till Politiken. Här skriver han den 8 augusti 1890: Avrättningen skedde i går morse i Kristianstads länsfängelse. Härefter kommer en lång och detaljerad beskrivning av avrättningen. Alltså finns det nog ingen anledning att betvivla att avrättningen verkligen skedde den 7 augusti 1890. För övrigt undrar jag om inte den här diskussionen borde föras i Anbytarforum i stället?
Johan Persson

Vilket är egentligen det rätta datumet för avrättningen av Anna Månsdotter? Enligt de flesta källor jag hittat så är det 7 augusti 1890, men enligt följande bild (http://www.kvv.se/upload/Museum/htm/yngsjo2.htm) så skall det ha varit den 27 oktober 1890.

Ett par bidrag till diskussionen: I dagens upplaga av Svenska Dagbladet (9/7-03) finns i kulturdelen ett utsnitt av den aktuella bilden. Nog lutar det åt att det trots allt är ett foto, trots att man undrar något över den ofattbara tur som smygfotografen måste ha haft som under dessa förutsättningar lyckats fånga situationen. Uppställningen är lite för perfekt för att inte vara arrangerad eller tecknad. I Yngve Lyttkens bok Yngsjömordet som utkom 1951 finns för övrigt två olika upplagor av bilden, dels en starkt stiliserad bild på omslagets framsida och dels ett träsnitt av god kvalitet vid sidan 188. Texten under bilden lyder: Anna Månsdotter på schavotten. Träsnitt i Budkaflen 1890.
Jesper Bjarnestam

Tack för uppgifterna, Peter. Den Fajer du nämner är högst troligen min förfader. Kanske var han med i en större folksamling utanför fängelset, men han kan ju också vara en av personerna på bilden. Jag gissade tidigare att han kunde vara mannen i vit kavaj, men enligt dig, Karin, är detta alltså Andreas Bruzelius (fjärde mannen från vänster). Anledningen till att jag gissade det är att min faster i sin ägo har ett fotografi på en man (och hans fru) i vit kavaj. Jag har inte kunnat identifiera vem det är, men att det är någon ur min farmors släkt är högst troligt.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi