Artiklar

Adel

Svinhufvud-ätternas gemensamma ursprung

Författare: Anders Winroth
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001 nr 2-3, sid.150
De båda Svinhufvudätterna, Svenhufvud af Qvalstad och Svinhufvud i Västergötland, har trots sitt något egenartade namn inte kunnat påvisas ha gemensamt ursprung. Men i denna artikel visar författaren att de faktiskt har ett sådant, fast på något krokiga vägar. De leder sitt ursprung tillbaka till bergsmanssläkter vid Kopparberget under senmedeltiden.

Grijs, Oxehufvud och Silfversparre. Associationer, återblickar och aktualiseringar utifrån garvare Haaks förnamn

Författare: Stig Östensson
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 180
I denna källkritiska uppsats granskar Stig Östensson flera Sanningar (med stort s), som trots att de visats vara fel, ändå kvarstår och fortplantas i litteraturen. Särskilt tycks de vara svåra att utrota från Adelskalenderns ingresser.

Riddarhusstamtavlorna

Författare: Per Nordenvall
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 316
Riddarhusgenealog Per Nordenvall gör här en kortare historisk tillbakablick på riddarhusstamtavlorna, samt berättar om deras nutida digitala utformning.

En svensk adelsfamiljs öden i Sovjetunionen

Författare: Örjan Werkström
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 318
Örjan Werkström, expert på borttappade svenska adelsmän i Sovjet, berättar här om medlemmar av ätten Sandels sorgliga öden. Axel Sandels, f 1876 i Karlskrona, utvandrade först till USA, men kom omkring 1930 till Sovjetunionen som ingenjör och rådgivare vid et stort kolkonglomerat i Sibirien, där han stannade till 1935, då han lyckades lämna Sovjet, men fick lov att efterlämna sin ryska fru och son. Nu på senare år har klarhet vunnits rörande dessas öden, som var sorgliga. Hustrun arkebuserades pga sitt giftermål med en utländsk man, m.m.

Riksrådet Axel Anderssons (Lillie af Ökna) hustrus härstamning

Författare: Hans Gillingstam
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/1/58
I denna artikel redogör Hans Gillingstam för de skäl han har för att identifiera Axel Anderssons (Lille af Ökna) hustru med Margareta Mickelsdotter, dotter till Mickel Eriksson i Finnerånger i Västlands sn, Örbyhus härad i Uppland.

Återupptäckta adelsmän. Adliga ätten Tornerefelt, nr 357

Författare: Helmer Tornerefelt
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/1/62
I denna artikel beskrivs en borttappad gren av adliga ätten Tornerefelt, utgående från Gustaf Magnus T. (tab 13) som blev soldat vid Kronobergs regemente med namnet Felt. Han var bosatt i Hamneda, och hans efterkommande tycks ha stannat i trakten, förutom en son som reste till Amerika.

Annonser