Gamla "Semis" idag!

Gamla "Semis" idag!

Från mitt vardagsrumsfönster kan jag över Mariebergsviken, som är en vik av Vänern, se ända bort till ”gamla Semis” – en byggnad, som höjer sig över den omgivande husbebyggelsen. Just nu ser jag också väldigt klart, eftersom fönstren är nyputsade. Så här när vårsolen gör sin entré upptäcker man ju plötsligt hur mycket damm det är överallt. Släktforskningen får läggas lite åt sidan för vårstädning! Det är inte det roligaste jag gör, men plötsligt orkar jag inte se dammet och övermannas av städiver! Som tur är har jag en man, som gillar att städa! Ganska praktiskt eller hur?

Seminariet ritades av arkitekten Bror Almqvist, som redan 1910 fick uppdraget. Bygget försenades av första världskriget och byggnaden kunde inte invigas förrän 1923. Här höll sedan lärarutbildningen till ända fram till 1974. Därefter användes lokalerna av Landstinget för vårdutbildning. 

Jag vet att flera av mina föräldrars barndomskamrater har gått sin lärarutbildning här. Båda mina föräldrar kom från Mora och dessa barndomskamrater umgicks ju en hel del med mina föräldrar under sin studietid och användes ibland som barnvakt åt mig. Jag vet att åtminstone en av dessa är släktforskare. Tänk om han kommer till årets släktforskardagar? Det vore ju häftigt!

Här på ”gamla Semis” håller numera Arkivcentrum Värmland till med sina arkiv - en jätteresurs för värmländska släktforskare! Något som vi också kan få veta mera om vid årets släktforskardagar. Ett av våra föredrag kommer att handla om detta. Arkivcentrum är ju också en av våra samarbetspartners inför årets släktforskardagar.

Värmlands Släktforskarförening, som står som värd för årets släktforskardagar har sin ”bas” på Arkivcentrum i Karlstad. Genom vårt samarbete med Arkivcentrum så har vi möjligheten att använda lokaler här för våra träffar med medlemmar t ex. Vi har en programgrupp, som ser till att föreningen har ett attraktivt program att bjuda på. Många medlemmar har dessvärre långt till Karlstad och det är kanske inte så lätt att ta sig hit. Släktforskarföreningen har därför ett antal lokalgrupper ute i länet, som också har programverksamhet. Föreningen har en egen hemsida, www.varmlandsrotter.se, där man kan läsa om föreningens aktiviteter.

På Arkivcentrum kan man sitta i forskarsalen och ha tillgång till alla tänkbara dataprogram utan någon kostnad. Ett utmärkt sätt att komma igång på och dessutom har man ju också möjlighet att få fram originalhandlingar genom de arkiv som finns på plats. Det är trots allt lite häftigt att läsa originalhandlingar i stället för att bara stirra på en dataskärm! Skulle man behöva ta en paus så finns också möjlighet att fika. Alla torsdagskvällar, när Arkivet har kvällsöppet, finns minst en representant från Värmlands Släktforskarförening på plats för att hjälpa till.

Eftersom solen skiner från en klarblå himmel just nu så tror jag att jag ska gå ut och lufta mig -  jag känner att hjärnan behöver lite syre - det tar på krafterna att blogga!

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Spår efter förfäderna
Släktingar i litteraturen
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild

Sök i Forskarkatalogen

Nya forskare i katalogen

Örebro
Västerås
Karlstad
Rönninge
Blentarp