SOU logo ssF logoSveriges Släktforskarförbund vill slå vakt om möjligheten att söka sina rötter även för ättlingar till personer som bytt juridiskt kön.

I december överlämnades ett utredningsbetänkande (SOU 2014:91) om juridiskt kön och medicinsk könskorrigering och med anledning av det har förbundet lämnat ett remissyttrande till Socialdepartementet.

För personer som har ett juridiskt kön och personnummer som inte stämmer överens med den upplevda könstillhörigheten finns en ökad risk för att bli utsatt för diskriminering och få sin identitet ifrågasatt. Därför finns en laglig möjlighet att byta juridiskt kön, vilket bland annat innebär att man byter personnummer. Förbundet tar i remissyttrandet bara upp den för släktforskare centrala frågan - hur påverkar förändringen av juridiskt kön möjligheterna att hämta uppgifter ur folkbokföringsdatabasen?

Folkbokföringen måste anpassas

Sveriges Släktforskarförbund understryker i yttrandet att man inte har anledning att yttra sig över utredningens förslag i sig när det gäller förändring av juridiskt kön. Men enligt förbundet är det viktigt att folkbokföringen i framtiden utformas så att släktforskning rörande den person som bytt juridiskt kön och därmed personnummer inte omöjliggörs. Enligt förbundet är det vars och ens rättighet att kunna ta reda på sin bakgrund.

Förbundets ordförande Erland Ringborg förklarar:

- Till exempel skulle bara de uppgifter som är kopplade till personens nya personnummer (det valda juridiska könet) kunna vara allmänt tillgängliga. En lösning som skulle möjliggöra framtida släktforskning kan vara att det tidigare personnumret lagras i ett hänvisningsfält, vars innehåll allt efter behov beläggs med sekretess.

I förbundets yttrande påpekas också att ett könsneutralt begrepp för föräldraskap borde kunna övervägas i lagstiftningen.