Från den 1 januari 2016 ska folkbokföring inte längre ske i församling inom Svenska kyrkan utan i kommun. Igår, onsdagen den 29 maj, fattades beslutet i frågan i och med att riksdagen sade ja till regeringens förslag. Samtidigt införs en distriktsindelning som ska motsvara församlingsindelningen som den såg ut den 31 december 1999.

Grunden till beslutet är att det sedan staten och kyrkan skildes åt genom kyrka/stat/reformen år 2000 inte längre är lämpligt att folkbokföringen grundas på församlingar. Men i beslutet konstateras att det ändå är viktigt att bevara den gamla indelningen i församlingar av kulturella och historiska skäl. Därför har man alltså infört distrikt i folkbokföringsdatabasen som motsvarar den tidigare indelningen i församlingar.

Sveriges Släktforskarförbund vill rikta ett stort tack till alla inom släktforskarrörelsen som har engagerat sig i frågan. Många har varit oroade för att kontinuiteten ska brytas och att gamla kulturvärden ska försvinna. Kanske tack vare de starka påtryckningarna så har beslutsfattarna tagit hänsyn till detta och reformen har inte blivit så illa som vi befarade.

Läs beslutet på riksdagen.se - klicka här!!


Foto: Riksdagsförvaltningen.