Vi har fått in en otrolig mängd bilder och historier till tävlingen Allhelgonabilden 2017. Vi vill därför börja med att tacka alla tävlingsdeltagare som verkligen har lyst upp i höstmörkret med sina vackra och ibland sorgliga släktberättelser och fängslande porträttbilder.

Det har verkligen inte varit lätt att välja ut de vinnande bidragen. Vi har löst det genom att utse en vinnare, två andrapristagare och tre tredjepristagare. Många fler fantastiska tävlingsbidrag kommer dessutom att publiceras på vår Facebook-sida.

Här är vinnarna:

Första pris

vinnare allhelgona2017 t malm webbTorbjörn Malm har med hjälp av sin porträttbild på släktingen Olof Andreas Widtfeldt delat med sig av ett gripande levnadsöde, som det är svårt att inte beröras av. Därför anser vi honom vara en värdig vinnare av förstapriset. Här är hans bidrag:

"Tänk dig att du trots stora ansträngningar förlorat tre arrenden och fått gå i konkurs två gånger, att din hustru dött och lämnat dig med åtta minderåriga barn.

Tänk dig att du drivit din sak genom myndigheter till regering och riksdag och därefter förlorat i häradsrätt, hovrätt och högsta domstolen. Du blir djupt deprimerad och släpper allt.

En av dina fyra söner och en kamrat till honom tar hjälp av din konkursförvaltare och lyckas till slut år 1883 sätta familjen på ett fartyg till Amerika.

Hur reser du dig och går vidare? Vilka spår sätter det rimligen i din person, i din hållning, i ditt ansikte? Är det troligt att du ser ut som mannen på fotot, taget efter ett par år i Nebraska?

Han ser ut som vore han obruten. Han utstrålar fortfarande vid 60 års ålder ett vaket intellekt. Han ser ut som en fridens man, som en folkskollärare eller lekmannapredikant.

Fotot föreställer Olof Andreas Widtfeldt, min farfars fars morbror.

Han föddes på ett soldattorp år 1826 i Vä utanför Kristianstad, blev dragon vid 17 års ålder, tog avsked, gick lantbruksskola, blev inspektor, arrenderade en prästgård, gifte sig med prästdottern, odlade upp en gård under Trollenäs på 100 hektar. Lekmannapredikant. Fick gå i konkurs som följd av orimligt hårda villkor i arrendekontraktet. Skrev nytt arrendekontrakt på ett magert officersboställe under falska förespeglingar om gårdens möjligheter till avkastning. Ny konkurs. I Nebraska gick det bra för familjen. Han dog vid 85 års ålder år 1911 efter att ha ridit in till staden i mitten av februari och dragit på sig lunginflammation.

En förebild i att möta motgångar och att klara av att resa sig från botten och gå vidare. I USA finns nu mer än hundra av hans ättlingar."

Andra pris

eva kreger

Den första av de två andrapristagarna är Eva Kerger Håkansson med porträttbilden föreställande sin mormor, Elin Nilsson, gift Kerger. Porträttbilden är inte bara ovanlig i sin utformning – den förmedlar dessutom en alldeles särskild intimitet och karaktär. Det här berättar Eva Kerger Håkansson om porträttet:

"Min mormor Elin Nilsson, gift Kerger, f. 12 augusti 1895 i Värnamo, d. 26 augusti 1980 på Lidingö:

Någon gång mellan 1911 och 1914 i Katrineholm ska min mormor och hennes väninna på maskerad. Väninnan arbetar på en fotoateljé och passar på att ta några fotografier på sig själva. Mer vågade bilder, än vad jag sett från den tiden, där min mormor bland annat ligger på sängen i en rätt utmanade pose och låtsas röka pipa."

Nästa andrapristagare har skickat in ett porträtt av två anfäder födda på 1700-talet. Fotografiet har fångat mycket av det åldrade paret Per och Svenborgs karaktär och personlighet. Något som Calle Lindström fint förmedlat i sin berättelse.

Per Svenborg webb

"Kortet föreställer min morfars mormors far och mor, åboen Per Sefvedsson (1796 - 1886) och hans hustru Svenborg Jönsdotter (1796 - 1878).

Paret bodde på Erlandsbygget i Veinge socken och gick de ca tre milen till Halmstad för att ta kortet och sedan hem igen. Enligt släkthistorien var det Svenborg som ville till fotografen och hon ser väldigt nöjd ut. Per var mer tveksam, vilket även syns på hans min. Kortet borde vara taget i mitten av 1800-talet någon gång, oklart när. Per var född i Hinneryd (G) och Svenborg i Knäred (N). Paret gifte sig i Knäred 1816 och fick 11 barn, varav 8 nådde vuxen ålder. Vidare fick paret 52 barnbarn, flera födda i USA. Bägge dog på gården i Erlandsbygget i Veinge (N).

Bilden är speciell för mig just med tanke på historien runt kortet, Pers tveksamhet och Svenborgs vilja, vilket uppenbart segrade. Samt att det är ett tidigt kort, med tanke på att de bägge är födda 1796 och borde vara i 45- 50-årsåldern på kortet (svårbedömt)."

Tredje pris

Tredjeprisvinnarna är tre till antalet: Grattis säger vi till Per Alsö från Norrköping, Maud Bergvall från Piteå och Helena Palmgren från Holmsund. Du hittar deras bidrag och fantastiska historier i albumet på Sveriges Släktforskarförbunds Facebook-sida.

Temat i tävlingen var porträttet och deltagarna uppmanades att skicka in sitt favoritporträtt på en person eller en grupp personer i sitt släktträd. Bilden skulle kompletteras med en berättelse i korta drag om personen/personerna på bilden och varför just den bilden är speciell.

På grund av den stora mängden fina bidrag kommer ett album på vår Facebook-sida succesivt fyllas på med tävlingsbidrag under veckan. Tyvärr kommer vi inte ha möjlighet att publicera alla bidrag.

SelfieJon m barnbarn Nilsh palmgren