tema portratt rotter 2Det pratas mycket om hur vi på bästa sätt ska bevara våra gamla fotografier för att de inte ska förgås av tidens tand. Men vi måste också se till att bevara det som är ännu mer förgängligt – nämligen kunskapen om vem porträttet föreställer.

Finns ett album hos någon äldre släkting? Fråga om du får låna det för att skanna in bilderna. Se också till att du får med all information du kan hämta från den nu levande släkten om vilka bilderna föreställer. Ladda sedan upp de äldre porträttfotografierna i Porträttfynd och lägg in all information du har om vem bilden föreställer. Et voilà! – nu har du bevarat både porträtten och kunskapen om din släkt för andra släktforskare och för nästkommande generationer.

Lös porträttgåtor

Men vad gör man av porträtt som ingen numera vet någonting om? Det är ett verkligt detektivarbete att identifiera personer på gamla porträtt som man inte har någon förkunskap om. Men med hjälp av Porträttfynd kan det faktiskt vara möjligt.

Så här fungerar databasen: Bilderna är nästan alltid försedda med uppgift om fotografens namn och hemort. På så vis kan de sorteras på just dessa parametrar, och andra användare av databasen kan leta efter bilder med samma fotograf och ort. Visitskorts- och kabinettsporträtten kopierades i många exemplar och delades ut till släktingar och vänner som minne. Söker man på en fotograf på en viss ort finns alltså chansen att man hittar fler kopior av samma porträtt – och i bästa fall innehåller något av fotografierna en namnuppgift.

En annan funktion som kan hjälpa till i detektivarbetet är den som gör det enkelt att ange vilka fotografier som finns i samma album, i de fall som hela fotoalbum laddas upp. Med hjälp av några namngivna porträtt är det kanske möjligt att forska fram vilka de andra i albumet är.

Porträttfynd underlättar också kommunikationen angående porträtt. Det går att lämna kommentarer till varje fotografi och de uppladdare som vill kan man kontakta via mejl i direkt anslutning till bilden man är intresserad av.

Det finns förstås många andra sätt att försöka klura ut vem som döljer sig bakom ett porträtt på Porträttfynd. Det finns nästan lika många unika historier som det finns identifierade porträtt i databasen och inte sällan har slumpen haft en betydande roll. I en tidigare artikel berättar Lisbeth Petersson om flera märkliga sammanträffanden hennes arbete med porträttdatabasen har resulterat i.

Lägg upp en bild i Porträttfynd

  • Du behöver tillgång till en bra skanner alternativt en bra kamera (med ställning) för att kunna få en tillräckligt högupplöst bild att lägga upp i databasen. För dig som inte har tillgång till något av detta och är stadig på handen finns det numera även skannrar att ladda ned som en app till mobilen.
  • Du måste logga in för att kunna ladda upp ett foto. Har du inte redan ett användarkonto på Rötter kan du enkelt skapa ett konto (kostnadsfritt), genom att klicka på "Skapa konto" längst upp till höger.
  • Följ sedan instruktionerna på Porträttfynds uppladdningssida (du kommer till den genom att klicka på länken "lägg upp en bild"). Här finns ett webbformulär som steg för steg förklarar hur du laddar upp och katalogiserar din bild. I den nya versionen av Porträttfynd finns ett program som hjälper dig att räta upp och beskära dina bilder direkt online.
  • I Porträttfynd ges användaren även möjligheten att hitta på egna nyckelord som de tycker beskriver en viktig del av innehållet i fotografiet. Det kan till exempel vara "sjöman", "soldat" eller dyl. Funktionen underlättar senare mer specifika sökningar.
  • Det finns ett fält i uppladdningsprocessen där du "fritt" kan fylla i det du vet om kortet. Tänk på att allt du vet om fotografiet kan vara till nytta för andra!

Fakta Porträttfynd

malmbergkvartett falkenbergs kommunarkivPorträttfynd är en porträttdatabas som finns tillgänglig genom Sveriges Släktforskarförbunds webbplats Rötter. Du hittar Porträttfynd i Faktabanken.

I databasen Porträttfynd har man valt att begränsa fotografierna till enbart så kallade visitkortsporträtt (ca 6x9 cm) och kabinettsporträtt (ca 11x14 cm). De var som mest populära mellan omkring 1860 och omkring 1910.

Alla de uppladdade fotografierna i Porträttfynd får ett identifieringsnummer som föregås av ett #. Med hjälp av numret kan man enkelt hitta tillbaka till, jämföra och hänvisa till porträtt. Till exempel i kommentarsfälten.

I skrivande stund består databasen av närmre 180 000 porträttbilder.

Gå till Porträttfynd.