När man letar runt efter släktuppgifter händer det ibland att man stannar upp och tar sig en funderare. Inte sällan är det när man upptäcker att ens anfäder gjort en längre resa. För hur sjutton gick det till innan vägnät och järnvägsräls band samman alla små och stora orter i riket?

Om du liksom jag har funderat över detta kan du ha glädje av den historiska genomgången av vårt resande från vikingatid till nutid som inleder temat Resande anfäder. Nästa artikel på temat är en grundlig genomgång av det kanske mest spännande källdokumenten om resor – inrikespassen. Hans Hanner leder gruppen som arbetar för att passen och de relaterade dokumenten ska göras tillgängliga för släktforskare.
I artikeln berättar han både om passens historia, vad de innehåller och hur projektet fortlöper.

I år firar Sveriges Släktforskarförbund 30 år. Förbundet föddes mitt i ett teknikskifte och nu står man inför nästa. Efter några år av turbulens och skakig ekonomi är förbundet åter i ekonomisk balans, men hur är det med medlemsföreningarnas förtroende? Artikeln ”30-årigt förbund vid vägskäl” handlar om släktforskarrörelsen på väg in i framtiden.

Det här numret bjuder dessutom på en djupdykning i den tidiga kommunikationen via post och vykort. Genom en enkätundersökning har Släkthistoriskt Forum tagit reda på vilka släktforskarprogram som är de mest använda och ett besök i Höganäs gav en inblick i hur arbetet med nästa version av Sveriges dödbok går till – missa inte det! JAG HAR ÄNTLIGEN provat på den ”nya” trenden: släktforskning med DNA. Artikeln ”Kom igång med DNA” är den första i en serie för dig som är nyfiken på vad vi släktforskare har att hämta i den avancerade men ack så spännande DNA-världen.

Mycket nöje!