Har det hänt att du och någon i din närhet talat om något ni båda var med om för länge sedan – bara för att konstatera att ni minns händelsen på helt olika sätt?

Förmodligen. För även om fakta alltid är fakta (och ”alternativa fakta” blivit ett famöst begrepp av en anledning) är den mänskliga erfarenheten ganska plastisk. Minnet gör inte sällan som det vill; formas av det vi bär med oss och av omständigheter runt omkring.

Hur är det då med händelser i släktens historia? De flesta släktforskare är nog överens om att sanningen ska fram, inte minst därför att jakten på fakta – hämtad ur gedigna källor – är vad som driver släktforskningen framåt.

Samtidigt ingår ju även sanningen i en kontext. Vissa anser att ruggigheter i det förgångna mår bäst av att släpas fram ur mörkret, andra att de olika skäl bör förbli där. Om det handlar ”I historiens mörka vrår” – en av flera artiklar på temat lag och rätt som det här numret bjuder på.

Den nytutsprungna våren till ära har vi även nosat reda på hur dina anor kan ha doftat (eller snarare luktat), hur du kan använda gamla biblar i din släktforskning och hur det kom sig att ett antal ryska desertörer var med och grävde Göta kanal.

Trevlig läsning!