Närmare 80 representanter för släktforskarföreningar samlades under den gångna helgen på Norrlands nation i Uppsala för att diskutera framtidsfrågor för Sveriges Släktforskarförbund.

Till det som dryftades hörde frågan om hur utbildningen för kursledare i släktforskning ska se ut framöver, liksom den viktiga frågan om hur förbundets ekonomi ska tryggas i en tid där allt färre väljer att köpa släktforskningshjälpmedel i traditionella format som cd-skivor och USB-minnen.

- Hela den biten kommer ju försvinna helt och hållet. Vad händer sedan? Jag anser att Sveriges Släktforskarförbund måste gå i bräschen, sa Britt Jönsson som representerade Eksjöbygdens Släktforskarförening.

Även om diskussionsvågorna gick höga var tongångarna positiva. Akustiken i lokalen fick kritik, men samrådskonferensen i sin helhet tycks ha fått väl godkänt av deltagarna.

- Det har varit intressanta och sakliga diskussioner, tycker jag. Och det är ett bra och trevligt koncept. Det är kul att träffa andra med samma intresse, sa Suzanne Wernersson, ordförande i Blekinge Släktforskarförening.

En sammanställning av det som sades under konferensen kommer att publiceras i nyhetsbrevet Angeläget i slutet av maj.

konf6litenRepresentanter för släktforskarföreningar från hela landet deltog i samrådskonferensen.

konf3litenBörje Jönsson, DIS Småland, och Britt Jönsson, Eksjöbygden, tyckte att diskussionerna var bra.

konf5litenÅrets konferens hölls på Norrlands nation i Uppsala.

konf8litenOmbuden droppade in i en strid ström på lördagen.

konf1litenFramtidsfrågor för Sveriges Släktforskarförbund stod på agendan.

konf4litenSuzanne Wernersson, ordförande i Blekinge Släktforskarförening.