Raoul WallenbergI tisdagens Svenska Dagbladet var det infört en kungörelse om att arvingarna till Raoul Wallenberg har ansökt om att få honom dödförklarad.
Raoul Wallenberg, som räddade tusentals judar från förintelsen i Ungern, sågs senast i livet den 17 januari 1945 då han fördes bort av sovjetiska soldater. Enligt Sovjetunionen avled han i fängelset i Lubjanka 17 juli 1947.

I Sverige regleras dödförklaring genom lag om dödförklaring (2005:130). Ansökan om dödförklaring får göras av make, sambo eller arvingar. En person kan/ska dödförklaras:

  • Om personen är död. Vid detta fall ska personen dödförklaras omedelbart.
  • Om personen är försvunnen och det med hänsyn till omständigheterna är hög sannolikhet att personen har dött. Vid detta fall får ansökan om dödförklaring lämnas in ett år efter försvinnandet.
  • Om personen har försvunnit vid en större naturkatastrof, olycka eller liknande och det är hög sannolikhet att personen har dött. Vid detta fall får ansökan lämnas in direkt.
  • Om personen har försvunnit. Vid detta fall kan ansökan inlämnas tidigast fem år efter försvinnandet.

Efter att en dödförklaring blivit godkänd av Skatteverket så måste den kungöras och träder i laga kraft efter ett halvår (förutom vid naturkatastrofer/stora olyckor, då två månader gäller) om inga andra uppgifter inkommer.