islendigabok webbI gårdagens Rapport fick vi träffa isländska Inga Lillý Brynjólfsdóttir som bär på en potentiellt livsfarlig gen. Hon löper hög risk att drabbas av bröstcancer, precis som sin mor och mormor. Det är många kvinnor i världen som bär på risk-genen men på Island är situationen speciell, då hela landets befolkning enkelt kan få reda på hur de är besläktade.

Unika förutsättningar för släktforskning

Kári Stefánsson, en av Islands mest kända och kontroversiella personer, har varit med och skapat databasen Íslendingabók och han har också fått över 130 tusen islänningar - en tredjedel av befolkningen - att frivilligt lämna blodprover till sin genforskning. Kári Stefánsson och hans genteknikföretag deCode Genetics kan genom det räkna ut vilka i befolkningen som har en skyhög ärftlig risk för bröstcancer. Något som väckt stor debatt i landet.

Íslendingabók är en släktforskningsdatabas med uppgifter om över tusenåriga släktled, där alla islänningar kan hitta sina rötter. Databasen har blivit mycket populär, men de nya möjligheter som gentekniken erbjuder är inte alla lika entusiastiska över.

Vad och hur mycket vill vi egentligen veta om våra gener? Och kan släktforskning rädda liv?

I kvällens Vetenskapens värld kommer vi att få veta mer om hur vi påverkas av framstegen inom gentekniken. Programmet sänds 21 mars kl 20:00 i SVT2.

Här kan du se gårdagens nyhetsinslag på svt.se