passjournallista Jonköping mars 1813Nu har projektet Inrikes pass, som drivs av Genealogiska Föreningen (GF) nyligen kommit upp i över 100 000 poster i det sökbara namnregistret. Passhandlingarna finns på GF:s medlemssidor i form av en digital bilddatabas där man just nu även bygger upp namnregistret, så att det ska bli lättare att hitta exempelvis anfädernas pass.

Pass för inrikes resor

Förr fick man inte resa hur man ville i landet utan var tvungen att få ett pass utfärdat. Det räckte inte att tala om var man bodde och vart man skulle. Passkällorna innehåller mängder med spännande uppgifter så som yrke, resmål, avreseort, väg som personen måste färdas och den resandes utseende. Myndigheterna beslutade även vilken resväg man skulle ta och den stod angiven i passen.

Ändå har materialet om inrikes pass hittills varit relativt outforskat. Anledningen är att det är svårt att hitta personerna man söker i handlingarna - utan namnregistret vill säga, som projektgruppen just nu arbetar med för fullt.

I kväll firas det

Genealogiska Föreningen hälsar välkommen till Anderstorpsvägen 16 i Solna där det kommer att firas och berättas om vad som händer i projektet Inrikes pass under 2016. Klockan 18 börjar firandet och det kommer att bjudas på förfriskningar.

Läs mer här

Hjälp till och registrera

Arkivmaterialet efter inrikespassen är omfattande och projektledaren Hans Hanner berättar är målet på sikt är att ha registrerat omkring tre miljoner namn i databasen - men då behövs all hjälp man kan få.

Du som har frågor kring projektet eller vill delta är välkommen att kontakta inrikespass(at)genealogi.net.

Bild: Passjournallista Jönköping mars 1813. Bildkälla: Genealogiska Föreningen