En rejäl omkostnadshöjning kan vänta föreningar som skickar sina medlemstidningar med Föreningsbrev, som är PostNords tjänst för ideella allmännyttiga föreningar. Tjänsten upphörde nämligen den 1 januari i år.

Anledningen till att Föreningsbrev slopats är enligt Post Nord ett minskat användande från föreningarna. Dessutom hävdar de att deras nya viktgräns från 1 april 2014 på 50 gram "gör att merparten av föreningsbrevsvolymerna har samma porto som ekonomibrev 50 gram och dessa tjänster blir i stort sett identiska".

Kostsamt för föreningar

Magnus-Lindskog15Magnus Lindskog, ordförande för Österlens Släkt- och Folklivsforskarförening håller inte med om att det inte kommer att innebära någon större förändring.

– Jag tror att det är många släktforskarföreningar som kommer drabbas, men många är nog inte ens medvetna om vad det kommer att innebära, säger han.

Han förklarar:

– Föreningsbrev hade en portogräns på 100 gram, medan den för Ekonomibrev är 50 gram. Det innebär att kostnaden för att skicka en medlemstidning på omkring 70 gram kommer att öka från 6,50 till 13 kr. Det är en effektiv prisökning med 6,50 per nummer!

Magnus Lindskog och hans föreningskollegor gjorde ett överslag på vad portoförändringen kommer att kosta Österlens Släkt- och Folklivsforskarförening och det är omkring 7500 kr om året.

– Vi hade redan satt medlemsavgiften för 2015, det görs ju vanligtvis året innan, så det kan nog kännas, konstaterar han.

Går att använda det man har kvar

För de föreningar som har bunkrat upp med frimärken blir övergången något mindre kostsam, föreningsbrevsfrimärken gäller nämligen även efter 1 jan som motsvarande frimärken för Ekonomibrev. Det finns heller ingen bortre tidsgräns för att använda frimärken som varit avsedda för Föreningsbrev.

Kuvert tryckta med Föreningsbrev går också att använda som Ekonomibrev om de är B-märkta. Men se upp – överstiger kuvertet hundra gram måste man komplettera med ett frimärke.

medlemstidningar

Lilla bilden: Magnus Lindskog, Österlens Släkt- och Folklivsforskarförening. Foto: Niklas Herzman.
Stora bilden: Ett antal föreningstidningar kommer att drabbas av portohöjningen.