slaktbandDet blir en ny säsong av det populära radioprogrammet Släktband. Det kommer det att sändas måndagar i Sveriges Radio P1 klockan 10.30.

Precis som i tidigare säsonger leder Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström programmet och som vanligt bjuds det på ovanliga och spännande släkthistorier.

Först ut är historien om den lilla flickan som föddes 1808 i Stockholm som Therese Bruce. Hon dog 1885 på Gotland men då som man vid namn Andreas Bruce. En queerhistoria från en tid då en könsöverskridande identitet var omöjlig – eller?

Om du missade det första programmet som sändes i förmiddags, kan du lyssna på det när du vill via Sveriges Radio online.

I en artikel som publicerades i helgen i Helsingborgs Dagblad kan du läsa mer om Släktband, som sänds för tionde året i rad.

Här kan du lyssna på det första programmet

Mer om Therese Andreas Bruce

Författarinnan och litteraturvetaren Inger Littberger Caisou-Rousseau berättar om sin bok Therese Andreas Bruce. En sällsam historia från 1800-talet i en film publicerad på YouTube och där Bruces dotterdotterdotterson Hilbert Björkdahl läser ur levnadsberättelsen.

De har framträtt med programmet på ett antal bibliotek runt om i Småland och i januari besöker de Kvinnliga akademikers förening i Lund och i februari Umeå universitetsbiblioteks forskningsarkiv.

Se filmen på YouTube

bild: Sveriges Radio