Många museer och arkiv arbetar i dag för fullt med att göra sina samlingar tillgängliga online. Exempel på övergripande databaser med det syftet är Riksantikvarieämbetets Platsr, där museer, arkiv och privatpersoner kan ladda upp bilder och annat material knutet till en geografisk plats. Nordiska museets Digitalt Museum är en onlinedatabas där framför allt museer kan ladda upp sina bildsamlingar. Båda webbplatserna är förstås av stort intresse för släktforskare som är ute efter att ta reda på mer om sina anfäders levnadsförhållanden.

Men det finns också många lokala samlingar att botanisera bland på nätet – i onlinedatabasen Sök i samlingar kan du upptäcka Eskilstunas historia genom historiska bilder, föremål och dokument. Fotona och de scannade dokumenten bevaras av Eskilstuna stadsmuseum och Eskilstuna stadsarkiv, Eskilskällan.

Eskilstuna stadsarkiv fyller 50

I år fyller Eskilstuna stadsarkiv fyller 50 år. Som en del i jubileumsfirandet blir nu mer än 100 år av kommunala protokoll sökbara i databasen Sök i samlingar.

I databasen Sök i samlingar kan du nu söka bland dokument, fotografier och föremål och få träffar i alla tre kategorierna. En sökning på Fristadstorget ger till exempel exakt 600 träffar –509 foton, 88 dokument och 3 föremål berättar på olika sätt om torgets historia.

Personhistoriska uppgifter

Framför allt i de äldre protokollen finns ofta noteringar om personer och levnadsförhållanden. I protokollet från Fors kommunfullmäktige från 1888 står till exempel att "av hundskattemedel beviljades skodon till änkan Lindbergs i Eriksdal son Hjalmar." Äldre tiders fattigdom och klasskillnader framträder tydligt i dokumenten.

Botanisera bland bilder och dokument - Sök i samlingar

sok i samlingar