För dig som planerar en resa till Stockholm i sommar är ett tips att besöka Riddarhusets nya utställning.

Utställningen, med temat Axel Oxenstierna och Gustav II Adolf pågår 2 juni - 30 september. I Lantmarskalksvåningens nya montrar visas helt unika, stormaktstida handlingar upp. Bland andra Gustav II Adolfs konungaförsäkran – ett av Sveriges rikes och inte minst den svenska adelns viktigaste dokument.

I utställningen ingår även porträtt och minnesmedaljer samt ett unikt mynt präglat i Würzburg efter Gustav II Adolfs död.

Nyckelfiguraxel oxenstierna fixad

Axel Oxenstierna har kallats Sveriges mest framstående statsman genom tiderna. Vid Gustav II Adolfs trontillträde verkade Oxenstierna för att adeln skulle få en hög politisk ställning och detta blev grunden till den svenska ämbetsstaten. I utställningen återfinns adelsprivilegier, som var ett kontrakt mellan monarken och adeln. I utbyte mot sina statsbärande tjänster garanterades adeln politiska och ekonomiska särrättigheter gentemot de övriga stånden, förmåner som tidigare krävde bistånd i krig men som även kom att gälla tjänsteadeln i förvaltningen.

Genom den nyinförda institutionen Riddarhuset blev Ridderskapet och adeln en organiserad kraft att räkna med.

Öppet vardagförmiddagar

Riddarhuset är väl värt ett besök. För dem med adliga grenar i släktträdet är det kanske särskilt intressant att besöka den berömda riddarhussalen – där i princip alla adelssläkters, fortlevande och utdödas, vapenskölder täcker väggarna.

Riddarhuset har utökade öppettider under sommaren. Den 30 juni till den 25 juli är det öppet vardagar 10.30 - 12.30. Inträdet är 60 kronor, för pensionärer 40 kronor.

Läs mer på www.riddarhuset.se