nationalitetsmatriklarMed anledning av Släktforskningens dag är databasen Nationalitetsmatriklar fritt tillgänglig i Rötters faktabank under helgen.

Normalt är databasen en del av det online-bibliotek som Rötters Vänner ges tillgång till som tack för sitt bidrag till Rötters utveckling. Den kan vara en guldgruva för dig med emigrerade släktingar i din forskning.

Ta en titt databasen Nationalitetsmatriklar - gå till Faktabanken

Vad är Nationalitetsmatriklar?

Nationalitetsmatriklarna utgör en del av Utrikesdepartementets arkiv (som numera finns på Riksarkivet) och innehåller många pärlor för släktforskare. De är, kan man säga, en sorts "husförhörslängd" över svenskar och svenskättlingar i respektive konsulats ansvarsområde.

Nationalitetsmatriklarna ger mer eller mindre utförlig information om de enskilda utvandrarna, deras äktenskap, barn, adresser, flyttningar och dödsfall. En del matriklar, som t.ex. Hamburg och Lübeck, innehåller tusentals poster medan andra kanske bara har något hundratal.

Många utvandrade till Tyskland

När man pratar om den stora emigrationen tänker de flesta på de många svenskar som emigrerade till USA under de kärva åren i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Men många utvandrade också till andra länder.

När det gäller just Hamburg och Lübeck var det stora skaror av "arbetsvandrare" som begav sig till Tyskland för att arbeta inom jordbruket. Där finns också gott om gesäller och hantverkare troligen reser in i landet för att bygga på sina yrkeskunskaper.

Har du tur och hittar en utvandrad släkting i Nationalitetsmatriklarna kan du få fram en hel del intressanta uppgifter.

Du kan bidra till databasen

Nationalitetsmatriklar och Medborgarskapshandlingar har på förbundets initiativ digitaliserats av MKC i Fränsta. Frivilliga krafter har gjort detta fantastiska material mer tillgängligt genom att handlingarna, nämnda personer och orter har indexerats.

Vill du vara med och bidra till att databasen blir fullständig? Förbundet söker frivilliga som vill studera dessa förbehåll på datorn därhemma, och excerpera fram alla personnamn, födelsetider och födelseorter, utvandringstid och vistelseort samt annan relevant information. I den här listan kan du se vilka orter och konsulat som ännu inte är klara. Du väljer om du vill jobba med Konsulatsmatriklar eller Medborgarskapshandlingar och kan "adoptera" de orter du vill jobba med.

Låter det som en spännande uppgift? Då kan du höra av dig till vår projektledare Anna-Lena Hultman på annalena@genealogi.se för mer information om hur du ska gå till väga.